La Butuceni, Orheiul Vechi, continuă pregătirile pentru primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, care va avea loc în perioada 3-5 iunie 2016. Evenimentul va fi organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”  sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

 Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural care asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. Festivalul va oferi o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.

Pregătirile de eveniment evoluează într-un tempou rapid: setarea infrastructurii, aprovizionări, amenajări și decor. Soliștii, orchestra și corul fac repetiții zilnic, iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” se desfășoară expoziții tematice de pictură și artă fotografică.

Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mă bucur foarte mult că importanța Orheiului Vechi crește din an în an.  Fiind un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, Orheiul Vechi va avea și o importanță culturală semnificativă.  La inițiativa colegilor de la Eco-Resort „Butuceni” și a dlui Anatol Botnaru, a colegilor noștri de la Teatru Național de Operă și Balet și a prietenilor noștri, dirijorul din Austria, Friedrich Pfeiffer, precum și regizorul Andrea Battistini, va fi organizat un proiect inedit pentru Republica Moldova: un festival de operă în aer liber. Vor fi 3 zile de muzică minunată într-un cadru minunat. Este un foarte bun prilej să petrecem un weekend minunat cu familia, cu prietenii, cu oaspeții noștri din alte țări, aici la Orheiul Vechi, unde se poate găsi hrană spirituală.”

Ideea organizării festivalului a apărut acum 3 ani, când directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, Anatol Botnaru, l-a cunoscut pe dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer, aflat în vizită la Orheiul Vechi.

Anatol Botnaru, directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, organizator: „Ne-a inspirat acest spațiu, devenit un amfiteatru natural, care are toate „ingredientele” necesare pentru a desfășura concerte cu o acustică deosebită. Pe atunci mă gândeam să construiesc aici o scenă pentru spectacole folclorice în aer liber, dar maestrul Pfeiffer mi-a sugerat să instalez o scenă pentru operă, pe care aș putea organiza orice tip de evenimente muzicale. În 2015 pe această scenă a avut loc primul concert și am înțeles că e prea puțin, e nevoie de un festival de cel puțin 3 zile. Cred că evenimentul „descOPERĂ” va fi o experiență impresionantă, care îi va încuraja pe moldoveni să descopere cultura, iar turiștilor le va da un motiv în plus să ne viziteze țara. Dirijorul Pfeiffer vine în Moldova cu propria echipă de filmare, care va înregistra spectacolele, pentru a promova evenimentul în străinătate.”

Pentru a asigura spectatorilor o experiență autentică, în afară de scenă și construcțiile speciale, la Orheiul Vechi au fost instalate „decoruri reale” pentru reprezentațiile din program. De exemplu, o barcă în mărime naturală va fi încadrată în mizanscena spectacolului, iar o casă adevărată din piatră a fost construită pentru Gilda, eroina operei „Rigoletto”, casa devenind apoi muzeu al operei. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu vinuri de calitate oferite de Wine of Moldova și cu gustări tradiționale ale pensiunilor din satele rezervației. Spectatorii vor fi amenajați în aer liber, așezați pe baloți de paie sau pe scaune sculptate în lemn.

Acest eveniment pune în valoare toate atuurile specificului local și se integrează cu obiectivele strategiei de dezvoltare a turismului în Republica Moldova.

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Oportunitatea de a fi parteneri ai evenimentului „descOPERĂ” a reprezentat pentru noi o bună ocazie de a uni eforturile într-un context de parteneriat public privat, cu scopul de a readuce în discuție și de a crește interesul pentru turismul local, dar și pentru a spori atracțiile turistice pentru turiștii străini. Evenimentele precum „descOPERĂ”  sunt acele platforme de comunicare pe care ne dorim să le popularizăm atât pe piața locală, dar și pe extern. Având aici o echipă multinațională din cei mai de top experți din domeniul fiecăruia, ne permite să afirmăm că am putea să aducem în Moldova cei mai rafinați turiști, cei care apreciază valoarea adăugată a produsului nostru turistic, a patrimoniului cultural-istoric, mai ales că ne aflăm în rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

Deși festivalul „descOPERĂ” se află la prima ediție, organizatorii afirmă că este doar la început, iar în următorii ani evenimentul va continua și chiar se va extinde, pentru a cuprinde și piese de teatru. Anul 2017 va fi dedicat lui Mozart, dar este planificată și montarea spectacolului „Hamlet” într-un decor inedit – un cimitir vechi. Iar în 2018, odată cu sporirea capacităților de cazare, la Butuceni vor fi invitați pasionații de operă din toată lumea, admiratori ai creației lui Wagner.

„descOPERĂ” este primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!

AUTOR: Elena Zaharia, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *