Denis L. Nica, la doar 40 de ani pe care îi are, este deja doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, savant cu renume mondial și cadru didactic de vocație. În cei 18 de ani de când activează la Facultatea de Fizică și Inginerie din cadrul Universității de Stat din Moldova, a reușit să ghideze sute de studenți și să le cultive pasiunea pentru cea mai importantă știință a naturii – fizica. În tot acest răstimp, Denis L. Nica a fost implicat în diverse proiecte științifice internaționale care au finalizat cu rezultate remarcabile, recunoscute de cercurile științifice din întreaga lume. În spatele acestor succese se află însă multă muncă și ani dedicați domeniului care îi este cel mai aproape de inimă. Despre cum e să obții rezultate științifice mari într-o țară cu posibilități relativ mici, ne va relata în continuare Denis L. Nica – Omul care, se pare, trăiește după principiul: „Muncă și iar muncă, plus talent – răstoarnă munți”.
“Am ales fizica ca o decizie a sufletului”
M9: Fizica, cel puțin în prezent, nu mai este printre domeniile atractive și bine dezvoltate în R. Moldova. De unde vine pasiunea Dumneavoastră pentru fizică?
Denis L. Nica: Din școală, pe când eram încă elev. Totul a început prin anii ’90, atunci când fizica era o știință destul de atractivă. Eu înțelegeam că situația economică nu era bună nici atunci, dar am ales fizica ca o decizie a sufletului. Eu cred că pasiunea mea pentru acest domeniu vine încă de la primul profesor de fizică, care m-a inspirat în această direcție. Pe atunci am participat și la olimpiada raională și am luat premiul întâi, apoi am participat la olimpiadele republicane, la care am fost în lista de mențiuni, luând și locul 3. Aceste olimpiade sunt rezultatele, dar motivarea a venit de la profesori, din cărți și din emisiunile televizate. Atunci am înțeles că matematica este limbajul științelor ale naturii, iar fizica este mama.
M9: Anii de studenție sunt cei care ne rămân cel mai bine în memorie. Prin ce v-au rămas în memorie anii de studenție din cadrul Universității de Stat din Moldova?
Denis L. Nica: A fost o perioadă interesantă, îmi amintesc de anii studenției cu multă căldură. Chiar dacă diferența de vârstă dintre generația mea și cea din prezent este de 20 de ani, ea este semnificativă. Pe atunci, la facultatea de fizică erau patru grupe, printre ei fiind studenți care doreau să lucreze în acest domeniu, iar eu aveam cu cine vorbi și cu cine mă compara. Mai mult decât atât, am avut desigur, profesori foarte buni, care din păcate se sting.
“Am reușit să învăț și să mă distrez”
M9: Cum ați reușit să îmbinați studiile cu distracțiile specifice vârstei?
Denis L. Nica: AAm reușit să învăț și să mă distrez. Îmi vin în minte câteva momente remarcabile, erau zile în care mă întâlneam cu studenții în afara universității. Uneori ne adunam în camerele de cămin ale colegilor sau în apartamentele acestora și era foarte vesel, deoarece toți eram de aceeași vârstă, aveam același statut social, aceleași scopuri și cam aceleași viziuni despre viitor. În perioada studenției se organizau olimpiade la jocul de dame, la care eu reprezentam facultatea de fizică. Am avut o echipă puternică și împreună am luat doi ani consecutiv locul întâi pe universitate.
M9: În prezent aveți publicate peste 200 de articole științifice. Cum ați ajuns în cercetare?
Denis L. Nica: Începând cu anul trei, profesorii ne-au oferit posibilitatea să ne implicăm și în activitățile științifice. Acestea au pus bazele cercetărilor de mai apoi. Succesul meu vine datorită muncii. Eu am avut noroc de conducătorul meu științific, Eugeniu Pukutilov, care era membru corespondent al Academiei de Știință a Moldovei. Primul articol științific din presa internațională a fost publicat în anul 2003, în revista Superlattices and Microstructures, articolul a fost despre fononii acustici în structurile nano-dimensionale
“Conducătorul științific este cel care pune bazele tânărului cercetător”
M9: Care este locul și rolul conducătorului științific în cariera tânărului cercetător?
Denis L. Nica: Dacă conducătorul științific este savant adevărat, atunci cariera tânărului cercetător va fi mai simplă și fără activități adiționale. Conducătorul științific este cel care pune bazele tânărului cercetător.
M9: Sunteți deținător al Premiului Academiei de Științe a Moldovei ,,Andrei Andrieș” în domeniul fizicii. Pentru care activități și realizări concrete l-ați primit?
Denis L. Nica: Până la acest premiu, în anul 2008 am luat titlul ,,Tânărul Savant al Anului”, în 2010 am obținut premiul Academiei de Științe a Moldovei pentru tineri cercetători, tot în acest an am fost Laureatul Concursului al Ţărilor CSI pentru tineri savanţi „Содружество Дебютов”, în anul 2013 am luat încă odată premiul Academiei de Științe a Moldovei ca Tânărul Savant. Ultimul premiu a fost cel din 2016 ,,Andrei Andrieș”, pentru ciclul de lucrări în care am descris teoretic fenomenele termice în diferite structuri nano-dimensionale și în grafen.
M9: Cât de importante sunt aceste distincții pentru Dumneavoastră?
Denis L. Nica: Nu distincțiile sunt importante, ci rezultatele științifice, pe care le-am obținut aici în Moldova. Eu știu că aceste rezultate au un impact mare la nivel mondial. Dacă vom vedea în ultimii zece ani articole științifice în presa internațională, la care eu sunt coautor, trebuie să să știm că aceasta este munca întregii echipe de savanți din mai multe țări. În Moldova, o mare problemă este lipsa industriei. Oamenii nu știu că în domeniul fizicii de la noi există 10-15 grupuri științifice care au rezultate remarcabile pe plan internațional. Noi, fizicienii, considerăm că avem un rezultat bun doar atunci când cercetările noastre sunt publicate în revistele internaționale cu impact major.
M9: Ați avut deplasări științifice în țări dezvoltate ale lumii precum: SUA, Germania și Rusia. Prin ce se aseamănă procesele de cercetare din aceste țări cu cele de la noi?
Denis L. Nica: Procesele de cercetare sunt aproximativ asemănătoare, doar că finanțările din partea statului diferă foarte mult. În Germania și SUA se pune un accent mai mare pe rezultatele științifice. Sunt programe europene la care și noi putem să ne implicăm. Studiile în domeniul fizicii sunt foarte importante, dar ele nu pot avea rezultate imediate, fără a fi susținute de către stat.
“La noi nu există așa posibilități pentru experimentatori”
M9: Cât de multe posibilități există în R.Moldova de a face știință și, mai ales de a implementa în practică rezultatele cercetărilor?
Denis L. Nica: În Moldova avem posibilități, doar dacă vorbim despre știința fundamentală teoretică. Pentru teoreticieni este important să aibă doar un calculator modern, foi și stilouri. Pentru experimentatori, situația este mai complicată. Ei trebuie să aibă echipament modern, care costă enorm. Spre exemplu, un echipament de cercetare modern din SUA sau Europa costă aproximativ 8-10 milioane de dolari. La noi nu există așa posibilități pentru experimentatori, dar ei încearcă să lucreze cu ce au. Există și alți factori care împiedică activitățile practice ale fizicienilor, printre care este și poziția statului față de știință.
M9: Care dintre descoperirile Dumneavoastră au fost aplicate în R.Moldova?
Denis L. Nica: Până acum nu au fost aplicate în practică, deoarece facem cercetări în domeniul nano-fizicii, cu dimensiuni spațiale de câțiva nanometri, astfel nu avem posibilități de aplicare a rezultatelor.
“Studenții de acum știu exact ce vor după absolvirea universității”
M9: Dumneavoastră sunteți și cadru didactic. Cum ați putea compara generația studenților de azi cu cea de ieri?
Denis L. Nica: Sunt unele diferențe, dar nu atât de mari. Cred că studenții de acum sunt mult mai motivați decât cei din trecut. Ei știu exact ce vor să facă după absolvirea universității. Situația economică din prezent este un pic mai bună decât cea de acum 10 – 15 ani în urmă. Generația de azi beneficiază și de mai multă informație.
M9: Ce politici trebuie să elaboreze statul pentru a stopa declinul și a face atractive științele fizico-matematice?
Denis L. Nica: În primul rând, statul trebuie să aibă o strategie concretă. Strategia nu trebuie să fie schimbată o data la câțiva ani. În al doilea rând, statul trebuie să susțină dezvoltarea industriei.
“Trebuie să fie majorate salariile angajaților”
M9: Ce acțiuni concrete trebuie să fie întreprinse pentru ca absolvenții facultății de fizică să vrea să se angajeze ca profesori în instituțiile de învățământ preuniversitar?
Denis L. Nica: Trebuie să fie majorate salariile angajaților și să le fie asigurate condiții decente de trai. În licee și în școli este necesar, de asemenea să se excludă unele documente nesemnificative, care complică munca profesorilor.
M9: Ce descoperiri credeți că ar putea fi realizate în următorii 50 de ani, care ar schimba viața oamenilor?
Denis L. Nica: Cred că se vor dezvolta și mai mult tehnologiile informaționale moderne, probabil pe baza altor legi fizice. Informația nu se va mai transmite prin fire, ci prin utilizarea fizicii cuantice. În următorii 20-30 de ani vor fi descoperite particule elementare noi, care vor avea un impact pozitiv asupra vieții.
M9: Se spune că fizica este știința care le poate explica pe toate, iar fizicienii sunt persoanele care pot oferi răspunsuri la majoritatea întrebărilor. După care lege a fizicii trebuie să se ghideze omul ca să fie fericit?
Pentru fericirea omului este important ca el să se bucure de ceea ce are. Dacă un om poate să se bucure de locul de muncă, de familie, de viață, atunci el va fi cu adevărat împlinit.
M9: Vă dorim să extindeți și să multiplicați ceea ce aveți, ca să se extindă și să se multiplice bucuria, a Dumneavoastră și a celor care vă înconjoară!
AUTORI: Nicolae Chicu și Milena Onisim, studenți, anul II, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM