Denis Chicu – fotograful cu o experiență acumulată în 25 de ani, promotorul culturii moldovenești în Italia prin intermediul expoziţiei ,,Storie dell’Est: la Moldavia”, inițiatorul proiectului ,,Normal Abnormal” ne spune că pasiunea pentru fotografie a început datorită unui aparat de fotogtafiat, vechi cu peliculă, iar astăzi are o colecție enormă de astfel de aparate. Călătorește mult prin satele, dealurile, pădurile din Republica Moldova și adoră acest mod de viață și gen de fotografie. Iar în fotografia de portret pune accent pe stilul documentar, story cu și despre oameni.
M9: De unde își are rădăcinile pasiunea pentru fotografiat?
Denis Chicu: Aveam 12 ani când am primit în dar un aparat de fotografiat, vechi cu peliculă, am cumpărat peliculă și primele 12 cadre, primele fotografii au fost făcute în jurul Palatului Național. Unele supraexpuse, unele întunecate, fără focus, doar una reușită. De atunci totul s-a transformat în pasiune, mod de viață și evident – profesie. Dragostea față de aparatele vechi se păstrează și până astăzi, am o colecție enormă de aparate.
,,Pe mine m-a ales fotografia de peisaj și portret”
M9: Social media devine o enormă ,,galerie de artă” în care poți avea un public uriaș. Prin ce este deosebită maniera fotografului Denis Chicu de a capta momentele?
Denis Chicu: Orice fotograf își alege un stil sau stilul îl alege pe el. Se duce în direcția, sau stilul unde se simte el mai bine. Fie fotografia de portret, peisaj, arhitectura, nature mort. Trebuie să le știi a fotografia pe toate, dar în final, îți alegi doar una sau doua, care te pasionează mai tare. Însă mai suntem și în era social media și te mai dai după cererea pieței. Pe mine m-a ales fotografia de peisaj și portret. Călătoresc mult prin satele și dealurile, pădurile din Moldova, ador acest mod de viață și gen de fotografie. Ce ține de fotografia de portret, anume stilul documentar, story cu și despre oameni.

M9: Ce loc ocupă experimentele fotografice în munca Dvs?
Denis Chicu: Nu aș putea să-i dau un loc… este un mod de viață. Toate sunt legate la un loc. Orice fotografie e experiment, unde zi de zi înveți, afli, descoperi. Arta este un domeniu în care toată viața trebuie să înveți.
,,Arta mereu cere hrană, o hrană a sufletului, a modului de viață, și dacă nu-i dai, mori de foame”

M9: Cu siguranță arta este un tărâm al ideilor. ,,Normal abnormal”, proiect fotografic care a luat naștere… cum?
Denis Chicu: Eram în pandemie, închiși și limitați. Arta mereu cere hrană, o hrană a sufletului, a modului de viață, și dacă nu-i dai, mori de foame. Trebuie de făcut ceva. În primul val, am profitat de acest timp liber, și ne-am ocupat de casă, reparație. Dar Pandemia nu pleaca, se mai reținea. Atunci cu soția am decis să facem un proiect, în doi – Fotograf-Model – ea de profesie e actriță. Tot ce-i legat de casă, de treburile casnice și să ne facem de cap prin casă, să mai înveselim atmosfera și așa tristă.
M9: În opera oricărui creator trebuie să existe o sursă de inspirație. Care este această oază a dvs.?
Denis Chicu: N-am ceva anume, ceva concret, lucruri sau ritualuri. E peste tot, oriunde, în orice, în obiecte, oameni, împrejurări.Pur și simplu te uiți la subiect și îți dai întrebarea, ce-ai putea face cu el. Și îți vine inspirația.
,,… îți iai aparatul de fotografiat…atunci cînd te miști tu, atunci se mișcă și universul cu tine”

M9: Nu cred că un artist s-ar putea numi artist dacă nu ar avea căutări și regăsiri… Dvs ați inițiat o expoziţie de fotografie intitulată “Storie dell’Est: la Moldavia, care s-a desfășurat în Italia. Cum a fost acestă experiență?
Denis Chicu: Prin momente de criză de inspirație trec toți. Important să nu stai în pat cu zilele și lunile să aștepți să îți cadă inspirația din pod. Cea mai bună ieșire din situație, îți iai aparatul de fotografiat, o cafea, și te duci unde te or duce ochii, cu mașina, pe jos, atunci cînd te miști tu, atunci se mișcă și universul cu tine. Marea pierdere a anului precedent este lipsa de la propria expoziție, din cauza Pandemiei, mai ales în Italia, nu am putut pleca. Am urmărit-o de acasă, live. Organizatorii s-au ocupat de tot, cu toată rușinea n-am putut să contribui cu nimic. Dar cu toate că a fost an pandemic, nu știu cum, dar s-a reușit o expoziție, care după feedback-urile organizatorilor, a fost una de succes.
,,… cei de acasă să vină și să își amintească de baștină, iar italienii, să facă cunoștință cu Moldova din alt unghi”

M9: Lumea secolului XXI abundă în fotografii… care, totuși, a fost scopul unei expoziții despre Moldova în Italia?
Denis Chicu: Italia este printre țările cu cea mai mare diasporă. Atunci cînd ești plecat departe și unii chiar cu anii, normal că ți-i dor de casă, de locuri, de oameni, tradiții, obiceiuri. Anume cu acest scop, au apelat organizatorii la mine, ca prin intermediul fotografiilor mele, prin acea expoziție să redea absolut tot despre Moldova. Scopul pentru cei de acasă a fost să vină și să își amintească de baștină, pentru Italieni, să facă cunoștință cu Moldova din alt unghi.
M9: Și totuși ce înseamnă a face fotografie în secolul XXI, în Republica Moldova?
Denis Chicu: Situația e îngrijorătoare, dar nu numai în Republica Moldova, peste tot. Dar trebuie sa fim cu picioarele pe pământ și să înțelegem că timpurile se schimbă, lumea și tehnologiile avansează, mai ales acum după pandemie, lumea se va schimba radical. Ce ține de fotografia comercială, aici sunt schimbări. Fotograful începe încet, încet să fie mai absent. Pentru că tehnologiile îi fac mare concurență. Oamenii dețin telefoane performante, care captează poze destul de frumoase și reușite, cu opțiuni de toate felurile. Și nu mai apelează la fotografi. Asta e secolul XXI.
,,… fotograf poate deveni orice peste noapte, pentru că tehnologiile îi aduc totul pe tavă”
La Fotografia artistică sunt plusuri foarte mari, industria fotografică s-a dezvoltat enorm, cu aparate și obiective performate, unde nu e nevoie sa te miști tare mult, pentru că ai obiectiv cu raza lungă, și multe alte posibilități tehnice. Nu mai zic de drone, acolo nu depui nici un efort, ea face totul pentru tine, și iți dă niște imagini formidabile. Adică cu avansarea tehnologiilor fotografii devin mai leneși, și fotograf poate deveni orice peste noapte, pentru că tehnologiile îi aduc totul pe tavă.
M9: Câte imagini are adunate în portofoliu fotograful Denis Chicu?
Denis Chicu: Imposibil să zic o cifră, o arhiva foarte mare. Acumulată în 25 de ani. Pot să zic în Terabiți, vreo 3TB.
M9: Și, totuși, cum va arăta fotografia viitorului?
Denis Chicu: Va arăta foarte frumos, de o calitate și megapixeli enormi. Eu mă voi trezi dimineața și voi ridica Drona… o să fac poze prin Călărași, Chișinău, oriunde vreau eu, stând cu o cafea și o țigară, acasă la terasă în Strășeni.
AUTOR: Victoria Surdu