Reprezentanții Partidului Democrat vor depune mai multe plângeri la Procuratura Generală în care vor denunța acte de abuz și exces de putere, dar și alte ilegalități care ar fi fost comise de actuala guvernare, dar și o solicitare de pornire a unei cauze penale pentru uzurparea puterii în stat. Declarațiile au fost făcute de un grup de deputați democrați în cadrul unui briefing de presă, organizat înainte de ședința Parlamentului, scrie portalul anticoruptie.md.

„Va fi o provocare pentru Procuratura Generală să investigheze faptele semnalate de noi. În comparație cu cei de la guvernare, noi nu ne vom permite să ne expunem public înaintea procurorilor și judecătorilor. Nu vom face presiuni asupra lor să dea o anumită soluție. Așteptăm doar obiectivitate”, a subliniat Pavel Filip.

Parlamentarii din fracțiunea Partidului Democrat mai susțin că vor semnala și în fața partenerilor externi pretinsele acte de abuz împotriva opoziției, dar și încercările de fraudare a alegerilor de către reprezentanții guvernării.

„Ne îngrijorează acțiunile de șantaj împotriva opoziției și capturarea instituțiilor de stat rând pe rând. Primarii sunt amenințați. Desfășurarea acestor alegeri este compromisă”, a mai declarat Pavel Filip.

Pe data de 5 august, prin ordonanţa noului procuror general interimar, Dumitru Robu, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de fosta guvernare a Republicii Moldova. Potrivit Procuraturii, atunci „au fost constatate erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie 2019, aceasta fiind anulată”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *