De câţiva ani, vinul din Republica Moldova dă semnale îmbucurătoare, mai ales în privinţa creşterii calităţii. Pe piaţă au apărut vinuri care, putem afirma cu certitudine că, rivalizează cu cele din afară. Avem producători cu ambiţii, obiective şi care ştiu ce iubeşte consumatorul său. Se lucrează ca acest consumator din unul de masă să deprindă gustul segmentului premium. Şi asta nu ţine de fiţe, ci de o cultură a ceea ce înseamnă vin de calitate.

 

Să nu uităm că într-o sticlă de vin stă truda celor care fac această licoare ce se identifică prin culoare, aromă, gust, personalitate. Pentru ca vinul să ajungă pe rafturi şi pe masa consumatorului, un rol important îl au ziariştii, care prin “formule” specifice meseriei lor fac din VIN o lucrare ce, deseori, atrage atenţia şi cumva te îndeamnă să mergi şi să cumperi această licoare. Cu siguranţă, alegerea este de partea ta.

Tocmai de aceea, mai mulţi jurnalişti din Republica Moldova au participat la un program de formare dedicat, exclusiv, lor. Timp de două zile la training-ul “Degustă. Descrie. DeVino.” oamenii din presă au putut pătrunde în lumea mirifică a licorii lui Bachus. 

 

Cât de important este să înţelegi filosofia unui vin ? Care sunt particularităţile aromei, gustului, aspectului, caracterului băuturii din pahar ? Cum definim vinul din Republica Moldova ? Ce facem, noi ca jurnalişti, pentru a promova vinurile noastre pe piaţa internaţională ? Care sunt particularităţile Vinului de Moldova versus Vinul Românesc ? Sunt doar câteva întrebări la care ziariştii ar trebui să răspundă atunci când stau faţă-n faţă cu vinul şi scriu despre EL.

De ajutor le-au fost mai mulţi experţi din Republica Moldova şi străinătate. Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Viei şi Vinului i-a pus la grea încercare pe jurnalişti. Prin tehnici bine stabilite şi “trucuri” pe care doar vinificatorii ştiu să le mânuiască, jurnaliştii au fost nevoiţi să treacă de “proba de foc”: cu ajutorul mirosului şi gustului să identifice ce fel de aromă şi gust comportă un vin sau altul.

Elizaveta Breahnă, expert, ONVV a explicat cu lux de amănunte importanţa vinurilor cu Indicaţie Georgrafică Protejată şi cele cu Denumire de Origine Controlată. 

 

 

CARE VIN ESTE MAI BUN ? CEL DIN MOLDOVA SAU DIN ROMÂNIA

Răspunsul este unul foarte simplu: ambele vinuri sunt de calitate. Ne-a demonstrat-o Marinela V. Ardelean, specialistă în enogastronomie de renume internaţional, care a venit la Chişinău pentru a împărtăşi din secretele „diplomaţiei culturale” a vinului şi despre diversitatea acestui domeniu destul de complex.

VINUL, PRIN OBIECTIVUL APARATULUI DE FOTOGRAFIAT

Maxim Ciumaş a prezentat regulile de bază în materie de fotografie. Mai cu seamă, cum se fotografiază un vin ca să arate „numai bun de servit”.

VINUL “ASORTAT” CU BUCATELE

Bucătarul-şef Marian Dan şi echipa sa au uimit prin bucatele delicate şi apetisante care s-au potrivit de minune vinurilor pe care le-au degustat jurnaliştii. A fost un meniu destul de bogat şi plin cu surprize gustative deosebite:

Antipasto Pesta del Genovese servit cu un Crisecco de la Cricova.

Fenicol bruschetta Antreu Tartar din peste cu mandarine si avocado combinat cu Sauvignon-ul Blanc de la Gogu Winery.

Felul principal Filet Mignon în sos cremă de vin roşu şi mix de piper aromat “asortat” cu Vinul Roşu Melort Gitana Autograf 2015.

Desertul Tiramisu sezonier s-a potrivit perfect cu vinul de Desert Special “Ialoveni” Armonios.

 

 

Training-ul pentru jurnalişti a culminat cu premii, cunoştinţe în materie de vinuri şi, cel mai important, abilităţi de a promova vinul de Moldova pe plan intern şi în afară.

Programul „Degustă. Descrie. DeVino!”a fost desfășurat de Oficiul Național al Viei și Vinului cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei și are ca scop principal formarea și educare reprezentanților mass-mediei pentru asigurarea vizibilității și a unei imagini corecte despre brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie.”

Acţiunea “Descrie. Degustă. DeVino!” va continua pe portalul radionunta.com. Vom prezenta în cel mai scurt timp câteva reportaje video despre cum şi de ce trebuie să cunoaştem măreţia vinului din sticla şi paharul fiecăruia. Fiţi cu ochii pe noi.

AUTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *