Ajutorul anunțat de Uniunea Europeană pentru combaterea crizei pandemice în țările din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, este foarte important pentru Chișinău. De această părere este analistul politic Ion Tăbârță.

El a declarat că acest ajutor este binevenit mai ales în perioada care va urma pandemiei de coronavirus și care va afecta social-economic mai multe state, inclusiv Republica Moldova:

Ne va ajuta foarte-foarte mult acest suport. La sigur, fără acest ajutor, R. Moldova ii va fi mai greu să facă față crizei pandemice și perioadei post criză. Noi trebuie să înțelegem că și cu acest ajutor ne va fi greu, cu atât mai prețios este el, deoarece vine într-o perioada foarte și foarte dificilă pentru R. Moldova. Aici, fără a intra în speculații, dar oricum se cere o anumită comparație cu Federația Rusă. Am văzut cum mass-media apropiată de partidul de guvernământ a încercat să arate într-un mod triumfalist acel ajutor, pe care Rusia l-a acordat R. Moldova, mă refer la echipamentele medicale. Din partea Uniunii Europene vedem o preocupare sinceră de societatea moldovenească și anume ca R. Moldova să facă față acestei crize. Și, totodată, apreciind acel echipament venit din Federația Rusă, trebuie să spunem că există și substratul de propagandă. Desigur că acest ajutor este important, dar este mult exagerat”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Comisia Europeană a decis să aloce 140 milioane de euro celor șase state din Parteneriatul Estic din care face parte și R. Moldova pentru nevoile cele mai urgente legate de epidemia de coronavirus.

Totodată, potrivit deciziei executivului comunitar, alte 700 de milioane de euro vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei în R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina, state care fac parte din programul Uniunii Europene PaE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *