Auditul efectuat la compania Moldtelecom a evidențiat mai multe practici vicioase, care s-au răsfrânt în mod direct asupra rezultatelor financiare ale companiei. Declarația îi aparține directorului Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru. Într-o conferință de presă susținută pe 18 septembrie, directorul APP a evidențiat că la Moldtelecom au existat promovări ale unor anumiți agenți economici și efectuarea de plăți neargumentate, transmite IPN.

„În urma unui contract încheiat, în aprilie 2013, cu o firmă cu capital străin privind organizarea, operarea, administrarea și întreținerea bazei de date care ține de portabilitatea numerelor de telefon, Moldtelecom a achitat 110 milioane lei pentru servicii practic inexistente”, a declarat Eugeniu Moraru.

Directorul APP a menționat că, în urma verificărilor, a reieșit că externalizarea serviciilor de trafic internațional de voce a dus la dezvoltarea unei companii terțe, în timp ce Moldtelecom era în stare de sine stătător să dezvolte acest sector.

„Moldtelecom a contractat efectuarea unui audit financiar pentru anul 2017 de către o companie internațională. Auditul nu a fost prezentat până acum, deși serviciile au fost achitate integral”, a spus Eugeniu Moraru.

Printre neregulile depistate, directorul APP a menționat și utilizarea resurselor financiare ale companiei în scopuri personale. „Fostul conducător al companiei a beneficiat în anul 2019 de premii neargumentate, fiind în mod artificial majorați indicatorii de performanță a companiei”, a declarat directorul APP.

Eugeniu Moraru a mai spus că angajații companiei, sub paravanul unor deplasări de serviciu, au efectuat deplasări în scopuri personale. „Fostul director general și fostul director financiar al Moldtelecom s-au deplasat în Dubai în perioada 6-10 martie 2019, cheltuielile totale constituind 125 000 de lei. Nu au fost întreprinse acțiuni de serviciu sau întâlniri de afaceri. Foștii conducători au optat pentru cazarea în camere de lux sporit. Deplasări neargumentate care ar putea fi catalogate ca având scopuri turistice decât de serviciu au fost efectuate de fostul director general în destinații ca Amsterdam, Tel Aviv, Berlin, din contul Moldtelecom fiind cheltuiți peste 400 000 lei”, a spus Eugeniu Moraru.

Directorul APP a declarat că Moldtelecom nu este pe agendă pentru a fi privatizat, iar pe marginea constatărilor a fost dispusă o anchetă de serviciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *