Federația Rusă, obligată să achite 40 de mii de euro – despăgubiri familiei lui Vadim Pisari, tânărul care a fost împușcat de un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă. Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului a fost emisă astăzi, 21 aprilie.

Potrivit Înaltei Curți a fost constatată violarea art.2 al Convenției Europene – dreptul la viață, în esență și sub aspect procedural. Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forței letale, anunță Promo-LEX. Curtea a constatat că ancheta desfășurată de autoritățile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată. Autoritățile Federației Ruse în repetate rânduri au refuzat recunoașterea calității de parte vătămată a părinților defunctului, ceea ce în opinia Curții este suficient să constate că violarea articolului menționat.

Totodată, Rusia urmează să achite reclamanților, părinților lui Vadim Pisari, despăgubiri sub forma prejudiciului moral în sumă de 35.000 euro și 5.580 euro costuri și cheltuieli pentru asistența juridică.

Reclamanții au fost reprezentați de către avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

Amintim că, pe 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari, a fost împușcat mortal de un militar rus. Totul s-a întâmplat pe podul de la Vadul lui Vodă, în timp ce tânărul a traversat zona la volanul unui autoturism. Autorităţile de la Chișinău au iniţiat o anchetă penală, dar militarul rus a fost transferat de către autorităţile de la Moscova într-o unitate din regiunea Breansk.

Autoritățile ruse au constatat că fapta militarului rus nu are elemente de infracțiune și l-au achitat. În martie 2013, Procuratura de la Chișinău a suspendat dosarul penal, deoarece procurorii nu au acces la suspect. După ce au fost epuizate căile de apărare la nivel național, atât în Republica Moldova, cât și în Federația Rusă, avocații familiei Pisari au depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *