E definitiv! Festivalul european de muzica Eurovision 2020 nu se va desfăşura anul viitor în Amsterdam. Este înştiinţarea trimisă de primarul Amsterdamului, Femke Halsema, printr-o scrisoare, consiliului oraşului. La auzul acestui anunţ, autorităţile din Rotterdam au reacţionat entuziasmate: “Foarte bine pentru noi”, relatează cotidianul olandez AD.

Cauza principală pare a fi un mesaj de la Ziggo Dome, cea mai potrivită sală pentru concerte, precum că sala nu este disponibilă în perioada Eurovisionului, din cauza unui contract deja semnat şi care nu poate fi anulat. De asemenea, alte două posibile locuri în care s-ar fi putut ţine Eurovisionul 2020, RAI și Johan Cruijff Arena, nu sunt disponibile, potrivit lui Halsema. Primariţa Amsterdamului şi-a încheiat mesajul urându-le mult succes oraşelor Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem și Maastricht, rămase în competiţia pentru organizarea Eurovision 2020.

Rotterdam

Aşadar, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem și Maastricht se află încă în cursa pentru a deveni gazda Eurovision 2020. Anterior, Leeuwarden, Breda și Haga s-au retras. Potrivit municipalității din Breda, riscurile financiare asociate cu organizarea evenimentului sunt prea mari. Leeuwarden s-a retras din cauza faptului că plafonul destinației, WTC Expo, este prea jos, în conformitate cu standardele stabilite. Haga a renunțat, de asemenea, pentru că nu ar putea fi oferită locație adecvată. Iar Amsterdamul susține acum candidatura Rotterdamului, care a şi devenit principalul favorit, după ce provincia din care face parte a anunţat că va disponibiliza 1 milion de euro, dacă va deveni gazda festivalului european de muzică.

Aboutaleb

În Rotterdam se discută intens despre aspectele financiare. Aseară şedinţa autorităţilor s-a întins pe o durată de câteva ore, lucru de la sine iînleles, având în vedere că, potrivit primarului Rotterdamului, Aboutaleb, organizarea unui astfel de mega eveniment pe arena Ahoy ar costa între 15 şi 20 de milioane de euro. Autorităţile vor să stabilească un buget cât mai aproape de realitate, pentru ca apoi să găsească sursele de finanţare, care pot veni din sponsorizări, contribuţii ale firmelor stabilite in Rotterdam sau prin donaţii de la populaţie, prin crowdfunding. Există chiar şi propunerea ca taxa turistică în Rotterdam să se majoreze cu o jumătate de procent, ceea ce ar aduce un plus de un milion de euro la buget.

Miercuri, 10 iulie, este termenul limită pentru predarea ofertelor de către oraşele rămase în competiţie, iar rezultatul – orașul gazdă al Eurovision 2020 – este așteptat să fie anunțat în luna august.

*** articol tradus şi adaptat de Cristina Petrache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *