Au fost atrase de lucrurile complicate, care necesită perspicacitate pentru a deveni întregi și clare. Sau și-au dorit să schimbe catedra școlară pe limbajele de programare ce stau la baza aplicațiilor digitale. Așa sau altfel, principala motivație a fost să facă studii în domeniul IT și să devină membre ale comunității de programatori.

Sunt istoriile câtorva dintre cele peste 1000 de fete și femei din Republica Moldova, de toate vârstele, care sunt studente în cadrul unui program național de instruire în domeniul IT, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

„Am înțeles că vreau să rezolv puzzle-uri și să mă bucur de rezultate…”

Timp de mai mulți ani, Irina a fost în mijlocul evenimentelor, a supravegheat de la distanță transmisiunile live de la fața locului, pentru ca noutățile transmise cititorilor săi să fie complete. A gestionat redacția de știri a unuia dintre cele mai citite portaluri media din țară, era atrasă de lumea digitală și de aceea se asigura că partea tehnică a site-ului nu-i va juca fiesta în cele mai dificile momente.

Irina Luca, participantă în cadrul Programului: „Am făcut jurnalism online mulți ani și, cel mai probabil, acesta a fost primul pas spre domeniul pe care îmi doresc mult să-l descopăr – IT-ul. De exemplu, puteam explica detalii despre HTML, care e diferența dintre front-end și back-end și tot așa. Dar am ajuns într-un moment când am înțeles că nu mai vreau să fac lucruri monotone, ci să rezolv puzzle-uri și să mă bucur de rezultate. De fapt, întotdeauna am fost atrasă de lumea digitală, de tehnologii, eram curioasă să aflu cum funcționează acest sistem. Ce se întâmplă atunci când deschid PC-ul, telefonul mobil sau tableta. IT-ul este un domeniu surprinzător, plin de acțiune, care te captivează şi te cucerește extrem de uşor”.

Înarmată cu multă motivație și cunoștințe în IT, Irina a decis să se reprofileze și a schimbat cuvintele și propozițiile corect alese cu sintaxa elegantă a limbajelor de programare.

Irina Luca, participantă în cadrul Programului

Programul de instruire a fost o provocare pentru mine. Am decis să merg la aceste cursuri chiar în ziua în care am făcut o știre la acest subiect și mi-am zis „De ce nu?”. Acest joc educațional m-a ajutat să înțeleg că de fapt IT-ul nu este atât de complicat, iar ca să reușești trebuie să vrei, să-ți placă și să fii dispus să înveți lucruri noi zi de zi. Astăzi, IT-ul este prezent în toate sferele de activitate, iar a lucra în IT înseamnă a progresa continuu. E o profesie unde ești liber să te afli oriunde dorești, să lucrezi din birou sau la distanță. Mai mult, în prezent, femeile își pot manifesta creativitatea și pot avea cariere frumoase în acest domeniu.

La fel, ca multe dintre colegele sale de cursuri, Irina a acceptat provocarea de a descoperi universul virtual și este hotărâtă să activeze în acest domeniu, deși este conștientă că trecerea către acest domeniu nu se va produce peste noapte și că mai are mult de muncă pentru a intra în topul celor mai buni specialiști.

„Vreau să fiu programatoare, pentru că asta mă inspiră…”

Natalia își dorește să revină la muncă după ce își încheie concediul de îngrijire a copilului. Deși îi este dragă pedagogia și școala la care a predat, totuși, prima zi de muncă și-o imaginează în departamentul de IT al unei mari companii.

Natalia Lopotenco, participantă a Programului

Sunt pedagogă, am activat ca educatoare, acum sunt acasă cu copiii și dedic tot timpul meu acestui domeniu nou – IT-ul. Deși am studii în domeniu – trebuia să devin profesoară de informatică -, am ales să iau o pauză pentru a-l crește pe cel de-al doilea copil. Acum sunt devotată în totalitate lecțiilor și temelor pentru acasă, iar pentru a face față merg și la cursuri de engleză. Încerc să îmi schimb total domeniul de activitate. Eu mă văd programatoare și sunt hotărâtă să nu revin în domeniul educației, cu toate că mi-s dragi copiii și școala. Până a mă implica în lecțiile online, mă gândeam să mă fac tester, dar acum practicând aceste lecții aș vrea să fiu chair programatoare. Mă inspiră.

Natalia  spune că lecțiile sunt scurte, clare, dar în același timp complexe după conținut. Mai presus de toate, însă, este dorința sa de a lucra programatoare, care o motivează și mai mult să fie o studentă conștiincioasă.

Programul de instruire se desfășoară în perioada octombrie 2018 – mai 2019, pe parcursul căreia participantele au sarcina de a acumula 8000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6, studiind doar câte 15 minute pe zi. Cursurile sunt gratuite, sunt predate în limbile română și rusă și au ca scop principal încurajarea femeilor de a profesa în cadrul celei mai dinamice industrii.

Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC

Companiile din domeniul IT se confruntă cu o serie de greutăți în găsirea și atragerea forței de muncă pentru proiectele pe care le desfășoară. Ideea de a susține direct și indirect mediul privat ni s-a părut corectă, de aceea, ATIC împreună cu partenerii săi de dezvoltare își propune să motiveze fetele și femeile din țară să urmeze cursurile IT pentru ca, ulterior, acestea să activeze în cea mai dinamică industrie și să beneficieze de șanse egale de afirmare profesională.

Lucreția Ciurea, specialistă monitorizare și evaluare în cadrul UN Women Moldova

UN Women în Moldova se bucură că există femei în R. Moldova care sparg stereotipurile în domeniul tehnologiilor informaționale, care încă rămâne puternic masculinizat. Și este foarte încurajator și îmbucurător faptul că fetele și femeile se regăsesc tot mai mult în domeniul tehnologiilor informaționale. Acest sector, care are un potențial enorm de ocupare a forței de muncă, este o bună oportunitate pentru a diminua discrepanțele de gen pe piața forței de muncă și a decalajului salarial dintre femei și bărbați. În 2017, diferența salarială dintre femei și bărbați în sectorul IT a ajuns la circa 33%.

***Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor). Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *