Televiziunea, invenție a perioadei interbelice, a revoluționat lumea. Dacă pe vremea bunicilor accesul la informație și libertatea de exprimare erau subiecte tabu, în sec. XXI am ajuns la televiziunea on-line și ne bucurăm de o multitudine de emisiuni și programe interactive pentru orice gust. Tehnologiile TV au avansat de o manieră spectaculoasă. Cu toate acestea, astăzi, rețetele cele mai delicioase ale unui post TV considerat “bun” se limitează la trei ingrediente: manipulare, incultură și dezinformare.

Într-o societate, precum e cea din Republica Moldova, bădărănismul este la modă. În loc să devină niște voci decisive, puternice, atât așa-zișii intelectuali, cât și cetățenii au ales rolul de sclav și-și duc viața într-aiurea, fiind totalmente lipsiți de coloană vertebrală și atitudine, într-o țară schiloadă în care cultura și intelectul nu-și au locul cuvenit, în care libertatea continuă să fie sugrumată, în care nu se respectă legea și în care mafia, hoția și prostia sunt omniprezente, înrădăcinate pe vecie în mintalul celor care refuză să gândească românește.

Nu mai există timp și nici necesitate pentru rafinamente, profunzime și calitate. Ni se bagă totul la grămadă. Cu ce ne delectează privirile televiziunile din Republica Moldova ? Nu sunt mare expert în materie de mass-media, însă îmi permit să afirm că pe la unele posturi nici măcar nu miroase a profesionalism. Jurnaliștii sunt în căutare de audiență incultă, amatoare de scandaluri, zvonuri izvorâte din imaginii bolnăvicioase, talk-show-uri aiurite cu scop de manipulare. Știrile au un conținut negativist și completamente demoralizator. De dimineață până seara suntem cu ochii pe crime, sinucideri, violuri, furturi, tâlhării, bătăi, accidente etc. Cei care citesc aceste rânduri îmi vor spune că sunt în drept să schimb programul sau să urmăresc alt post TV. În obscura Moldovioară, oriunde, cu mici excepții, se aplică senzaționalul, captivarea atenției privitorului, ștergerea memoriei istorice și inculcarea mentalității de turmă. TV vânează VIP-uri și cât mai multă prostie. Probabil acest lucru reflectă un strigăt necăjit de durere al celor care încă au mai rămas în RM și au curajul și tăria să lupte cu morile de vânt. Un strigăt pătrunzător, poate chiar un urlet înjurat, prin care bietul popor își cântă îndobitocirea.

Au început a fi elogiate non-valorile, prin transformarea oricărui individ în vedetă. Neamul românesc are oameni de o valoare incontestabilă care nu au fost promovați nici măcar o singură dată la TV. De ce ? Fiindcă ei nu prezintă interes pentru public și pentru că nu aduc bani.

Am ajuns să ne dezumanizăm. Exclusivul e redat prin știrile sângeroase, întrebările și răspunsurile stupide, agramația, incultura, cancanizarea celor mai tragice momente care îi aduc pe telespectatori la un „wow” prostesc inexplicabil.

TV s-a transformat din sursa de informare cu cel mai înalt grad de credibilitate într-o „cutie magică” menită a face experimente pe animăluțele din fața lor.

E cunoscut și faptul că TV e controlată de giganții politici. Aceștia, ajunși în vârful piramidei de conducere își creează sau își cumpără televiziuni pentru a spăla nu numai bani, ci și creiere, non-stop și angro.

În infima republikuță pe nume RM există prea multe dezbateri pe teme absolut irelevante, iar în ultimii ani și-au făcut apariția zeci de analiști de tot soiul, care n-au treabă cu subiectele abordate, dar te fac să crezi că au și că știu soluția.

Soția Președintelui SUA Franklin Roosevelt, Eleanor, zicea că mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută oamenii. Prin urmare ce se discută în Republica Moldova ? Unde se află azi TV ? Fiecare își dorește să fie CINEVA și aproape NIMENI nu dorește să facă CEVA. Goana după notorietate ne îndepărtează de esență, iar televizorul, la comanda cuiva, se pricepe minunat la dezinformarea societății.

Detalii la acest subiect, găsiţi pe blogul grabacov.ulim.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *