14 bibliotecare școlare din instituțiile de învățământ din nordul și sudul Republicii Moldova (cinci gimnazii, cinci licee și patru colegii) au primit certificatele de competență, ce atestă capacitățile lor de a instrui și alte persoane (bibliotecari, profesori, etc.) în domeniul educației mediatice.

Într-o perioadă deloc ușoară, plină de provocări pandemice (1 aprilie 2020 – 31 iulie 2021) Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a reușit să organizeze trei sesiuni de instruire pentru aceste bibliotecare, care la rândul lor au desfășurat 210 lecții de educație mediatică în comunitățile lor. Astfel, circa 3.200 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 8-18 ani, au dezvoltat și consolidat gândirea critică și cunoștințele de educație pentru media. Mai mult, cinci dintre cele 14 bibliotecare au ales să predea cursul opțional “Educație pentru Media” în instituțiile lor în anul academic 2021-2022, restul fiind în proces de discuții cu elevii, părinții lor și administrațiile școlilor.

În cadrul proiectului a fost organizat și un concurs privind cea mai creativă și neobișnuită lecție de educație mediatică, iar șase câștigătoare s-au ales cu premii importante ce le va facilita munca în cadrul bibliotecilor în care activează.

Activitatea este parte a proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova”, finanțat de USAID, Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, ce are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *