Luna august credincioșii o petrec în două săptămâni de post – Postul Adormirii Maicii Domnului, o perioadă importantă pentru curățarea sufletului și revenirea la valorile spirituale.

Astăzi, 28 august facem pomenirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Este una dintre cele patru sărbători împărătești închinate exclusiv Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

“Sărbătoarea este precedată de 14 zile de post strict, cu dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția Schimbării la Față (6 august), când este dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea. În această zi se pomenește mutarea de pe pământ la cer a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Conform tradiției vestea trecerii la Dumnezeu I-a fost adusă de către Arhanghelul Gavriil cu trei zile înainte, care I-a adus o ramură de finic. A fost petrecută de către Sfinții Apostoli, Ucenici și Femeile Mironosițe, iar în ziua aceea s-au întâmplat multe minuni în Ierusalim. Tradiția ne relatează că Sf. Ap. Toma a ajuns mai târziu, din care motiv a dorit mult să-i fie deschis mormântul ca să se închine. Atunci Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt. Acest moment este pentru noi pârga (primul rod) al învierii de obște a credincioșilor, care va avea loc după a doua venire a lui Hristos”, a mărturisit Preotul Mihail Bulmaga.

În această zi de sărbătoare, vă invităm într-o călătorie virtuală la Mănăstrirea Curchi, care este situată în Codrii Orheiului, pe-o colină a satului Curchi. Potrivit site-ului oficial “ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX”. Astăzi, complexul monastic surprinde atât prin frumusețea naturii, cât și prin liniștea și hrana dumnezeiască.

AUTOR: Laura Tugarev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *