Ziua Națională a României a fost marcată cu mare fast în satul Aluatu din raionul Taraclia. Evenimentul a fost organizat în gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” din localitate, singura școală românească din raion, care în anul 2018 a fost renovată cu sprijinul Asociației „UNIREA-ODIP”. 

De la sărbătoare nu a lipsit tricolorul, simbolul unității naționale, iar elevii au recitat poezii patriotice și au interpretat cele mai frumoase piese românești. La final, aceștia au primit în dar de la Asociația „UNIREA-ODIP” hanorace personalizate, care conțin logo-ul instituției de învățământ și simboluri patriotice, un set de dulciuri, dar și cadouri pentru pomul de Crăciun. Mai mult, cu sprijinul unei edituri din Chișinău, biblioteca școlii a fost îmbogățită cu un set de enciclopedii pentru toate vârstele. 
Potrivit președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, este foarte important ca valorile naționale românești să fie cultivate de la cea mai fragedă vârstă. „Satul Aluatu a devenit unul de suflet pentru mine. Am îndrăgit această localitate, pentru că oamenii de aici, în pofida faptului că locuiesc într-o regiune alcătuită din populație de etnie rusă, simt românește și își doresc să fie mai aproape de România. Voi continua să implementez aici proiecte frumoase și voi atrage fonduri europene și românești, astfel încât acest sat să devină un exemplu pentru celelalte localități”, a declarat Bilețchi.
Sărbătoarea a culminat cu un spectacol impresionant de focuri de artificii, sub privirile a sute de locuitori. La eveniment a participat primarul localității, Anatolie Bobici, dar și ceilalți consilieri locali. 
Menționăm că, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” este consilier local independent în satul Aluatu din raionul Taraclia. În anul 2018, cu sprijinul a sute de persoane din diaspora, acesta a reușit să renoveze școala din Aluatu, singura din raion cu predare în limba română.
Anterior, instituția se afla într-o stare deplorabilă, pereții erau plini de mucegai, iar mobilierul era învechit și gata să cadă peste micuți. Ulterior, cu sprijinul „UNIREA-ODIP”, satul Aluatu s-a înfrățit cu comuna Sopoca din județul Buzău, România. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *