Pandemia a schimbat sistemul de învățământ atât la nivel național, cât și mondial. Elevii din toate țările au fost nevoiți să studieze online, iar statul în bănci de mai bine de un an nu mai pare a fi ceva normal. Dacă în Republica Moldova deja știm prin ce provocări au trecut elevii și studenții în pandemie, să aflăm cum studiază tinerii noștri peste hotare.

Andrei Boguță, Business and Management, University of Greenwich

Andrei Boguță, Business and Management, University of Greenwich: ,,La facultățile pe care le fac eu se studiază online. Pentru laboratoare, se imparte numărul de studenți în limita restricțiiolor admisibile și se fac față în față. (Cu excepția studenților străini și dacă au restricții de a călători). Cam așa.”

Nadya Bardiucov

Nadya Bardiucov: Îmi fac studiile în Nutriție și Dietologie în Oxford, UK. Studiile sunt prestabilite pentru un an. După înregistrarea în procesul de studiu ți se trimit materialele de studiu online, pe care nu poți să le descarci, din păcate. Și poți avea acces doar pe platforma oferită de ei.  Dacă ai nevoie de materiale suplimentare și dorești să ți se transmită prin poștă trebuie să achiți adițional. La dispoziția ta se află un tutore, căruia îi poți adresa oricând orice întrebare iți apare referitor la procesul de studiu.

Poți învăța oricând vrei, la ce ora vrei, pentru că informația nu se oferă LIVE. La sfârșit se va organiza un examen online, care se va aprecia printr-un anumit punctaj. În dependență de el se vor oferi certficate specifice de atestare pe categorii. Dacă nu ar fi fost pandemia poate că s-ar fi desfășurat în campus. Dar îmi e foarte confortabil așa, pot învața paralel în două locuri.

Renata Calin, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Suceava

Renata Calin, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Departamentul de sănătate și dezvoltare umană, specializarea Balneofizioterapie și recuperare în cadrul Universității”Ștefan cel Mare” din Suceava: ,,1.În universitatea la care studiez eu se face în felul următor: toți studenții de la toate facultățile au fost împărțiți în două grupe: A și B. Din grupa A fac parte studenții de anul 1de la toate facultățile și câțiva din anii terminali de la unele facultăți. Ceilalți fac parte din grupa B. Primele 7 săptămâni din semestru vin la facultate fizic cei din grupa A și fac laboratoarele și seminariile și câteva cursuri online. Săptămânile 8-14 cei din grupa A fac doar online și doar cursuri iar cei din grupa B vin la facultate și fac seminarii și laboratoarele. Sper că ai înțeles mersul lucrurilor.

2. Trebuie să purtăm mască obligatoriu peste tot (campus,pe holurile căminelor,pe stradă, etc). La fiecare intrare din toate corpurile Universității sunt dezinfectante și termometre.La fel și în căminele studențești. Pe jos sunt lipite săgeți pe unde trebuie să mergem ca să nu ne intersectăm cu cei care vin din sens opus. În sălile de curs sunt lipite pe mese niște stickere pe care scrie loc disponibil și doar acolo ai voie să te așezi. Pe ușile sălilor de clasă sunt scrise numărul de locuri disponibile. La cazarea în căminele studențești este obligatoriu de prezentat testul covid. Studiem și de la distanță și fizic.”

Carolina Canțer, Universitatea Gheorghe Asachi, Facultatea de Știința și Ingineria materialelor, Iași

Carolina Canțer, Universitatea Gheorghe Asachi, Facultatea de Știința și Ingineria materialelor, Iași: ,,E dificil și peste hotarele țării.  Momentan doar la unele universități se fac fizic orele, în rest online. Eu personal studiez online încă, dar din luna mai se presupune că vom face fizic doar laboratoarele, cursurile și proiectele la fel vor fi online.

E complicat și e trist. Dar sperăm că se vor aranja lucrurile și vom reveni cât mai curând la o situație mai bună.”

Gheorghe Lungu, TU Dortmund(Technische Universität Dortmund), Germania

Gheorghe Lungu, TU Dortmund(Technische Universität Dortmund), Germania: ,,Eu învăț de acasa, dar acasă nu prea stau pentru că sunt zilnic la muncă. Cînd vine perioadă de examinare. Merg la examene. Atât. Situația pandemică e mult mai stabilă ca în Moldova. Restricțiile nu se simt. Unicul lucru important. În loc public sau încăperi publice e obligatoriu să porți mască. Iar procesul de vaccinare nu a ajuns până la studenți și curând nu sunt sigur că va ajunge. Prioritari sunt oamenii în vîrstă. Medicii. Așteptăm. Cum toți așteaptă.”

Mihai Zinovei, studii în drept la Université Polytechnique Hauts-de-France, Franța

Mihai Zinovei, studii în drept la Université Polytechnique Hauts-de-France, Franța: Pe timp de pandemie se studiază destul de ușor datorită faptului că poți să vizionezi lecția oricând vrei tu. Tot se studiază la distanță, la noi se fac lecții online, transmisiune live, dar aici, profesorul înregistra lecția, iar fiecare student are un profil aparte unde poate viziona lecția. Examenele le-am susținut, de asemenea la distanță și le-am expediat prin poșta electronică. Pentru mine nu sunt mari impedimente, însă peste hotare e destul de greu să studiezi, pentru că ei sunt destul de serioși, dar dacă faci față te descurci, mai ales că nimeni nu fac conspecte în scris, ci tapează la calculatoare, nu există ca la noi, acea legătură dintre student și profesor. Restricții precum purtarea măștii sunt obligatorii, termometria, nu ai voie să mergi pe stradă mai mult de trei persoane.

AUTOR: Victoria Surdu, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *