Zilele călduroase de vară au adus cu ele şi apariţia insectelor, care ne înconjoară peste tot în aer liber, fie că ne aflăm în parc, în curte, în pădure, în vacanţă sau admirăm apusul soarelui de pe malul unui lac.

Din păcate, acestea sunt nu doar nesuferite, ci chiar periculoase, pişcăturile lor reprezentând o ameninţare pentru sănătate, mai ales în cazul persoanelor care au alergie la ele. Doamna doctor Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie, ne asigură că putem lua măsuri eficiente şi la îndemână pentru a nu lăsa supărătoarele insecte să ne împiedice să ne bucurăm pe deplin de vară.

De cele mai multe înţepăturile de insecte sunt doar dureroase şi provoacă senzaţia de mâncărime, dar uneori ele pot fi grave. De exemplu, înţepăturile de albine pot provoca reacţii alergice, muşcăturile de căpuşe pot transmite boala Lyme, iar ţânţarii pot transmite virusul meningitei West Nile. Respectarea câtorva reguli de siguranţă în aer liber pe timp de vară şi nu numai pot fi de folos pentru a preveni astfel de probleme.

„Pentru a nu atrage insectele în timp ce ne aflăm în aer liber este recomandat să purtăm haine deschise la culoare în culori neutre, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. În cazul în care ieşirea are loc în pădure sau în parcuri mai sălbatice, purtarea unor şosete peste pantaloni cu rolul a împiedica fixarea căpuşelor se poate dovedi utilă, la fel ca şi încălţămintea închisă şi pălăriile cu boruri largi. Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unui produs anti insecte pe zonele de corp care rămân neacoperite de haine”, recomandă doamna doctor Ana Maria Vlad.

Grijă deosebită petru cei mici

Pentru că cei mici sunt mai sensibili, este important să fie acordată o atenţie deosebită protejării lor. Plasele antiţânţari, spre exemplu, vor oferi cea mai bună protecţie pentru copiii sub 2 luni în perioada de maximă activitate a ţânţarilor, adică la apusul şi la răsăritul soarelui.

Pentru a ţine insectele la distanţă poate fi eficient şi un ventilator (un curent de aer de 5km/h împiedică ţânţarii să zboare), precum şi lumânările cu lămâiţă, torţele tiki şi led-urile sau lumina galbenă pentru becurile exterioare. Pentru a diminua numărul de ţânţari din preajma casei este recomandată eliminarea surselor de apă stătută.

„Este foarte important ca odată încheiată plimbarea în natură, hainele şi pielea să fie controlate cu atenţie pentru a îndepărta rapid căpuşele, în cazul în care acestea există. Trebuie verificate cu atenţie pielea capului, gâtul, precum şi zonele mai puţin accesibile din spatele urechilor, zona axilei, cea inghinală şi gleznele, iar hainele purtate afară trebuie puse la spălat imediat. Căpuşele, spre exemplu, nu transmit boala dacă nu s-au aflat pe piele timp de cel puţin 24 de ore, astfel încât găsirea şi eliminarea lor la timp este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva infecţiilor”, spune doamna doctor Ana Maria Vlad.

Zonele pe care a fost aplicat insecticidul trebuie spălate şi ele bine cu apă şi săpun după încheierea plimbării, iar animăluţele personale trebuie examinate şi ele cu atenţie.

Alte recomandări

Deşi produsele antiinsecte sunt sigure, este important ca folosirea lor să se facă cu atenţie şi numai de către adulţi. În niciun caz copiii nu trebuie să-şi aplice singuri soluţiile. Un adult îşi va aplica produsul pe mâini, după care va întinde produsul pe pielea copilului.

„Produsele chimice sunt deosebit de eficiente în alungarea insectelor, însă utilizarea lor pe termen lung ar putea prezenta riscuri, astfel încât este necesară citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetă, în special atunci când produsul se utilizează la copii. Spre exemplu, nu este permisă folosirea de produse antiinsecte în cazul copiilor mai mici de 2 luni şi nici a produselor cu mai mult de 30% DEET (N,N-dietil-meta-toluamide – un compus chimic folosit ca mijloc de protecţie împotriva insectelor) pe piele, deoarece acestea pot fi toxice nu doar pentru cei mici, ci şi pentru adulţi. De asemenea, nu este recomandată folosirea de creme de fotoprotecţie care să conţină şi DEET; produsul de fotoprotecţie trebuie aplicat la fiecare 2 ore, iar DEET la minim 4 ore”, atenţionează Dr. Ana Maria Vlad, specialist dermato-venerologie.

Dispozitivele antiţânţari, cum ar fi produse de tip clip-on, braţari antiţânţari, dispozitive cu ultrasunete – sunt ineficiente sau chiar toxice, astfel încât utilizarea lor trebuie realizată cu maximă atenţie.

Sunt de evitat zonele cu stupi/cuiburi de viespi, precum şi mersul desculţi în iarbă.

Usturoiul, suplimentele de vitamina B1 nu funcţionează împotriva insectelor, iar hainele mulate nu protejează deoarece ţânţarii pot înţepa prin ele. La fel de puţin indicate sunt şi hainele închise la culoare sau în culori vii, înflorate şi parfumurile dulci şi puternice, care au un efect contrar şi atrag  insectele.

Insectele iubesc băuturile dulci aproape la fel de mult ca şi noi, aşa că trebuie să fim în mod deosebit atenţi atunci când consumăm lichide dulci în aer liber, mai ales din doze de aluminiu. Neputând vedea conţinutul dozelor poate fi înghiţită accidental o albină sau viespe atrasă de lichidul dulce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *