Laptopurile au devenit de mult timp o normalitate pentru viața noastră cotidiană. Zeci de producători, cu sute de modele și parametrii, care încearcă să ne convingă că produsul lor e mai bun decât al concurenților. E complicat să ții piept unei varietăți atât de mari, fără să te rătăcești și să nu mai știi ce îți dorești cu adevărat. Cu atât mai mult, procedura de procurare a notebook-ului presupune și cheltuieli destul de mari, dacă vrei un model cu adevărat performant (ori un laptop pentru gaming). Prin urmare, cu siguranță nu vrei să dai greș, iar pentru aceasta am pregătit câteva sfaturi ca să simplificăm procesul.

Pentru ce scopuri ai nevoie de laptop?

Acesta este primul și cel mai important pas în procurarea unui calculator. Magazinele online, deseori, propun diferite categorii „pentru oficiu”, „pentru casă”, „pentru jocuri” și altele. Trebuie să înțelegem că aceste clasificări sunt foarte relative, deoarece, de exemplu, în oficiu poți munci doar în Microsoft Office și cu poșta electronică sau cu diferite tipuri de software grafice complexe, care necesită multe resurse. Același lucru este valabil și în cazul celorlalte categorii. Astfel, e nevoie să analizăm parametrii, nu denumirea pe care i-au oferit-o vânzătorii din unele magazine. Găsește parametrul pe care îl vei solicita cel mai mult în lucrul zilnic și alege laptopul care câștigă în acel plan (de exemplu, o persoană care lucrează în domeniul designului are nevoie de o placă video puternică și un GPU considerabil, un student sau o persoană ce folosește laptopul în afara casei are nevoie de un laptop portabil, cu baterie rezistentă etc).

La ce parametrii trebuie să acordăm atenție?

Dimensiunea diagonalei

Dacă te numeri printre persoanele care călătoresc mult și au nevoie mereu de un laptop la îndemână, atunci ar trebui să optezi pentru o diagonală de 13.3 sau 14 inch. Printre cele mai cunoscute modele cu așa dimensiuni sunt Macbook Pro 13, Macbook Air 13 și Asus Zenbook 14.

Totuși, varianta universală, perfectă pentru utilizarea zilnică este display-ul de 15.6 inch. La dimensiunea dată se găsesc un număr mare de modele, din diferite categorii de preț. Printre cele mai solicitate sunt: Asus Vivobook 15, Dell Inspiron 15, Macbook Pro 15. Iar dacă lucrezi frecvent cu grafică, fotografie sau video, pentru confortul vizual poți alege o diagonală de 17’’ sau fie că mai mare.

Procesorul

De acest parametru va depinde mult eficiența de lucru a întregului calculator. Procesoarele pot fi de tip Intel și AMD. Chiar și așa, majoritatea calculatoarelor moderne funcționează pe baza celui de tip Intel. Din categoria acestuia fac parte:

Memoria operativă

Care este rolul memoriei operative? O explicație simplă ar fi: pentru a deschide mai multe file în browser, fără ca reacția laptopului să aibă de suferit. Totodată, memoria RAM este importantă pentru montajul video și jocurile video. Capacitatea minimă a acesteia, pentru un simplu utilizator, trebuie să fie de 4 GB, dar mai bine ar fi să optezi pentru 8 GB. La modelele pentru gaming poți găsi de la 16 GB și mai mult. Important – unele laptopuri moderne permit suplinirea memoriei, deci dacă este mai avantajos din punct de vedere financiar, poți alege să iei laptopul dorit, apoi să-i faci un upgrade de memorie.

Placa video

Placa video poate fi de două tipuri: integrată și discretă. Dacă nu utilizezi softuri grafice complexe sau nu urmărești să ai jocurile de ultimă generație, e suficient să alegi una integrată. În caz contrar, recomandăm să alegi una de tip nVidia GTX 1060 sau mai mult.

HDD sau SSD

Dacă nu știi care e diferența, îți explicăm noi. SSD este o unitate de stocare a datelor, mai nouă și mai rapidă, decât HDD (Hard Disk Drive). Diferența este una simțitoare, deoarece sistemul de operare se va încărca mai rapid, laptopul va funcționa mai ușor și pentru a deschide un soft va trebui să aștepți doar o secundă. Există și varianta combinată, când SSD-ul este utilizat pentru viteza de procesare, iar HDD-ul pentru stocarea cantităților mari de informații.

Display-ul

Astăzi, pe piață găsim două feluri de matriță a display-ului. Varianta mai scumpă este IPS, care oferă o imagine mai saturată și un unghi mai mare de vizibilitate. Dar, aceasta este mai potrivită persoanelor care se ocupă profesionist de redactarea foto și video. Un utilizator simplu poate opta și pentru varianta mai ieftină: TN+Film.

Totodată, există ecrane cu suprafață lucioasă și mată. Cele lucioase provoacă o oboseală mai rapidă a ochilor, din cauză că reflectă lumina și provoacă efectul de orbire, dar în schimb oferă o imagine mai bogată. Aici deja decizi tu ce contează mai mult.

Uneori, nu e suficient să mergi doar după principiul „mai scump presupune mai calitativ”, deoarece s-ar putea să dai o sumă mare de bani pentru un laptop, din a cărui putere nu vei utiliza nici 10%. Astfel, gândește-te inițial pentru ce fel de task-uri îl vei utiliza, pentru a decide parametrii necesari. Pe lângă cele menționate mai sus, nu uita să mai acorzi atenție la calitatea carcasei, sunetului și la autonomia bateriei, aspecte nu mai puțin importante, dacă îți dorești să rămâi mulțumit de achiziție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *