Suntem în mijlocul unei perioade dure, deoarece pandemia de COVID-19 continuă să ne influențeze viața cotidiană. Țările afectate stau în continuare în carantină pentru a preveni răspândirea virusului, în timp ce unele deja scot, treptat, restricțiile izolării sociale. Totuși, efectele economice sunt masive și sunt resimțite considerabil într-o mulțime de domenii. Întreprinderile sunt în regim de criză, unele își pot continua activitatea fără consecințe majore, cu anumite limitări, în timp ce altele trebuie să-și sisteze complet ocupația.

Care sunt soluțiile de supraviețuire a afacerilor mici și mijlocii în online?

  1. Odată cu instituirea stării de urgență, unele afaceri au găsit drept prima soluție la îndemână mutarea activității pe online. Aici a început lupta pentru clienți și pentru atragerea consumatorilor. Facebook, cea mai populară rețea de socializare, are drept scop mai degrabă vânzarea imediată și e inundat de tot felul de reclamă targhetată, actualmente. Ce ar fi mai bine să facă brandurile în plină criză ar fi mai degrabă să crească o audiență de persoane interesate, prin conținut de calitate.
  2. Între timp, Google Ads blochează reclamele pe anumite domenii sau aduce rezultatele mai mici, din cauza stopării activității afacerilor care au de suferit în pandemie (scăderea vânzărilor, schimbarea necesităților consumatorilor, sistarea activității).
  3. O soluție optimă în această perioadă ar fi optimizarea SEO – termen nu tocmai nou în domeniul marketingului digital. Până nu demult promovarea în Google a fost o opțiune viabilă pentru afacerile care își doresc vizibilitate, trafic organic și, bineînțeles, cât mai multe venituri. Conform unui studiu realizat de revista Forbes, industria optimizării pentru motoarele de căutare ar atinge cifra mondială de 80 de miliarde de dolari în 2020, acestea incluzând cheltuielile pentru servicii SEO prestate de agenții specializate și bugetele investite în campanii SEO. Însă, criza pandemică a schimbat semnificativ nu doar comportamentul utilizatorilor/consumatorilor, dar și percepția afacerilor care încă nu au apelat la serviciile SEO în Moldova sau a celor care au lăsat SEO pe ultimul plan. Avantajul principal al optimizării pentru motoarele de căutare în plină criză pandemică este faptul că după starea de urgență, afacerile își vor reveni rapid, având în spate o promovare organică pe Google care va funcționa pe termen mediu sau lung (3 – 6 luni).

Așadar, haide să vedem cum se descurcă afacerile moldave și care este acum atitudinea acestora față de SEO!

Reprofilare, concediere sau… prezență pe online

Afacerile din Moldova înfruntă o perioadă dificilă, unele domenii, deși fiind afectate în proporție de 80% – 90% au regândit diverse reprofilări, cum ar fi cazul multor afaceri din domeniul HoReCa și celor din domeniul textilelor. Din dorința de a-și păstra imaginea și activitatea pe piață, unele companii au decis să se reprofileze, schimbând total direcțiile de prestare a serviciilor sau produselor, ceea ce, teoretic, este o soluție, dar ar putea lovi în imaginea companiei, dacă nu este făcută tranziția corect. Acestea ar trebui să opteze exclusiv pentru activități cu impercursiuni pozitive, pe termen lung. În acest caz, mutarea afacerii în online sau o prezență mai bună pe internet este adesea colacul salvator.

Dar, înainte de a trece la discutarea percepției schimbate față de SEO a afacerilor din Moldova, să vedem cum o duc acestea cu prezența pe online și cât de tare a fost afectată imaginea lor din mediul digital:

„De ce am nevoie de SEO dacă nu am vânzări în criză?”

Este o întrebare des adresată agențiilor de SEO și promovare digitală și iată răspunsul: optimizarea pentru motoarele de căutare este cea mai bună metodă de marketing online pe termen lung. Aceasta constă dintr-o serie de modificări la website, ce au drept scop să convingă algoritmii motoarelor de căutare că site-ul afacerii respective este cea mai bună resursă, pentru căutările efectuate pe anumite cuvinte cheie. Însă nu este destul să ajungi pe prima pagină în Google (dacă ar fi să vorbim despre locurile 7 – 8 în rezultatele căutărilor), deoarece circa 75% din utilizatori nu ajung să facă scroll până la sfârșitul paginii. Așadar, primele poziții (top 5) sunt de preferat. Partea bună despre această metodă de promovare este faptul că va avea o influență pozitivă pe un termen extins asupra afacerii. Investind bugete mici și apelând la metode cost-eficiente, afacerile mici și mijlocii pot atrage clienții potențiali gata să cumpere.

Totuși, din lipsă de conștientizare, circa 30% din afaceri refuză serviciile de optimizare SEO, motivând că nu au nevoie de prezență pe online de vreme  ce clienții le sunt preponderent pe offline. Acest fapt le poate slăbi mult brandul, după ce situația pandemică va fi ameliorată.

Celălalt procent de afaceri (70%) profită din plin de optimizarea pentru motoarele de căutare. Aici vorbim despre SEO local care acum lovește direct la țintă, pe timp de carantină. Oricât de bizar ar suna, datorită restricțiilor legate de călătorii și deplasări, unele business-uri profită de promovarea locală și vin în întâmpinarea clienților cu servicii și produse fix în apropierea reședinței acestora. Căutările locale au crescut considerabil odată cu instituirea carantinei, iar utilizatorii folosesc tot mai des cuvintele-cheie ca „livrare produse alimentare Botanica”, „produse de uz casnic Ciocana”. Așadar, scopul principal al unui SEO local eficient este să ajungă la consumatorul local, exact când acesta este în căutarea produsului sau serviciului necesar.

În concluzie, am putea afirma că vom fi martorii încă multor schimbări care ne vor afecta viețile, însă, e de datoria antreprenorilor, să gândească lucid și cu un pas înainte. Așadar, dacă proprietarii de afaceri mici și mijlocii înțeleg importanța scopurilor pe termen lung, aceștia ar trebui să regândească celelalte metode pentru supraviețuire în timpul pandemiei și să aloce un buget separat pentru SEO.

În acest sens, agenția de SEO și digital marketing SEOLITTE vine cu o ofertă de -20% reducere la servicii de promovare pentru cei care cred în puterea optimizării pentru Google, dacă suni la nr. de telefon +37 69 809 235. SEOLITTE – aliatul tău în marketing care vinde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *