„Nu haina face omul, ci omul face haină!” – este fraza pe care am auzit-o de multe ori. Unii se ghidează după acest motto, alții au o altă filosofie a vieții. Ei bine, hainele noastre pot avea o nouă viață anume datorită formulei 3R – Reducerii, Reutilizării și Reciclării.

Piețele second-hand în acest sens sunt adevărate comori pentru cei care știu cum să caute corect ca să găsească obiecte interesante, calitative și la prețuri “amuzante”. Reciclarea hainelor este un trend care ar trebui adoptat de fiecare, în special dacă ne pasă de mediul în care trăim, iar procurarea articolelor vestimentare de la un second-hand este o modalitate simplă de a ajuta planeta, dar și de a crea ținute superbe cu bani puțini.

Pentru mine personal second-ul a devenit o tradiție a zilei de duminică. Totul a început la piața second din Drochia, unde mergeam cu mama și cu vreo 300 de lei puteai să achizionezi vestimentație „din cap până în picioare”, însă și în Capitală sunt oaspete așteptat la piețile second, încât, deja, am vânzătorii mei. Astfel, pot să fac un top al piețelor second din Chișinău care sunt super accesibile în special pentru studenți.

sursa foto: arhivă personală. LEGENDĂ: Nouă look-uri de la second-hand

În “investigația”, practic arheologică, a piețelor de aici cea mai mare desfacere are „Piața de vechituri de lângă Gara Feroviară”. Acolo adesea vin bătrânii care-și vând amintirile pe niște amărâți de lei. Articolele procurate sunt adesea vintage, iar eu am cumpărat de acolo, de la o bătrână, fuste plise la doar 5 lei bucata și un palton la 20 lei. 

Imediat după această piață, vine Piaţa Lokomotiv, care se află peste podul de la Gara Feroviară. Am descoperit-o din vară datorită tatălui, care o știe încă din anii de studenție. Acolo în zilele de duminică am găsit pantofi Manolo Blahnik originali, dar destul de retro modelul, la doar 100 lei. Acolo, pe lângă haine mai afli și istorii interesante de la oameni. Eu, de obicei, îi întreb de unde le au aceste articole, iar acolo istoria unui obiect este cu o amploare de experiență și ani chiar mai mulți de cât am eu. Hainele păstrând amintiri și istorii a generații ce lespede cu lespede și-au împletit un destin frumos. Pentru că stilul ești tu!

Dacă e să fac o abstracție, eu acolo am găsit chiar și rochia în care cred că o să fiu vreodată mireasă. O rochie în stilul  Scarlett O’Hara cu doar 50 de lei.

Ceva mai scumpă, dar super bogată în articole vestimentare calitative este Piața de la Ciocana. Aici, în drum spre roșii nu pot să nu cumpăr și o  haină. Astfel m-am făcut cu o rochie roșie cusută cu biser la doar 20 lei.

Potrivit edgexpo.com, o singură persoană aruncă peste 31 de kilograme de încălțăminte și haine anual, iar asta ne pune pe gânduri, îndeosebi datorită faptului că în jur de 90% de textilele ce ajung la gunoi, ar putea fi reciclate. Cel mai mare exportator de articole SH este SUA, iar 75% din populație are cel puțin o haină de la second hand.

AUTOR: Olivia Cucoș, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *