Regiunea transnistreană ar putea trece peste criza economică până la sfârşitul anului 2016. Cel puțin asta susține liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. Într-un interviu pentru un post de televiziune din stânga Nistrului, Șevciuk a spus că cea mai dificilă perioadă pentru executarea bugetului poate deveni perioada mai-septembrie.

Un an destul de complicat urmează, deorece bugetul transnistrean poate pierde în jur de 100 de milioane de dolari din cauza crizei din Estul Ucrainei, dar și de restricţionarea importului de mărfuri în regiune. Mai mult,  Evgheni Șevciuk dă vina de și pe faptul că nu a fost ajustat mecanismul schimburilor comerciale între Chişinău şi Tiraspol.

Potrivit publicaţiei „Realitatea Economică Transnistreană” a Centrului Analitic Independent Expert-Grup, pentru anul 2015 deficitul bugetar estimat al regiunii transnistrene va fi de 40 % din nivelul cheltuielilor publice. Enorma gaură bugetară este o problemă constantă pentru regiune, iar deteriorarea situaţiei economice doar a amplificat această constrângere.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *