O căutare rapidă pe Google despre “Crăciunului în Coreea de Nord” oferă foarte puține informații: de la tabloidele americane care îl compară pe liderul nord-coreean cu “Grinch care a furat Crăciunul” până la amenințări cu arme nucleare, titrează protv.ro.

Moș Crăciun poate exista în imaginația a milioane de copii din Occident, dar pentru cei din Republica Populară Democrată Coreeană nu este nici măcar o figură mitologică. Guvernul nord-coreean muncește din greu pentru a se asigura că informația despre sărbătorile religioase occidentale nu pătrunde în țară, iar cetățenii săi rămân în continuare neștiutori cu privire la tradițiile și obiceiurile celorlalte state în această perioadă a anului.

Acest lucru se datorează faptului că în interiorul Coreei de Nord, o țară considerată a fi una dintre cele mai ostile și represive față de religia organizată, oamenii pot fi întemnițați, torturați sau condamnați la moarte doar pentru sărbătorirea Crăciunului.

Kang Jimin, un artist care a reușit să fugă din țară, dezvăluie realitatea dură a regimului. “Nu există Crăciun în Coreea de Nord. Nu știam ce înseamnă această sărbătoare”, a declarat bărbatul, de 31 de ani, pentru The Independent. “Crăciunul este ziua de naștere a lui Isus Hristos, dar Coreea de Nord este evident o țară comunistă, astfel încât oamenii nu știu cine este Isus Hristos. Ei nu știu cine este Dumnezeu. Familia Kim este dumnezeul lor.”

Dar, în timp ce Crăciunul este interzis în Coreea de Nord, sărbătoarea zilei de naștere a lui Kim Jong-Suk – bunica decedată a lui Kim Jong-un – cu siguranță nu este. Oamenii marchează ziua de naștere a idolului revoluționar, care se celebrează în Ajunul Crăciunului, făcând pelerinaje într-un oraș din nord-est numit Hoeryong, locul ei de naștere.

“Ziua de naștere a lui Kim Jong-il și Kim Jong-un – bărbații – este mai importantă, dar ziua de naștere a lui Kim Jong-suk a fost sărbătorită. Oamenii vin împreună și sărbătoresc”, a mai spus artistul.

Kang spune că nu cunoștea niciun creștin atunci când trăia în Coreea de Nord, adăugând: “Nu am știut niciun creștin sau pe cineva care credea în Dumnezeu. Guvernul nord-coreean controlează mass-media și Internetul, iar oamenii pe care i-am întâlnit nu știau cine este Isus.”, mai scrie sursa citată.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *