Ştiaţi că în UTA Găgăuzia nu există niciun centru care să ofere sprijin femeilor care suferă din cauza violenţei în familie? Asta înseamnă că sute de femei trăiesc în captivitatea soţilor agresivi de frica să nu rămână fără adăpost atât ele, cât şi copiii lor.  Cele care aleg să își părăsească locuința în căutarea unei vieți fără violență, nu au unde se adăposti ca să se simtă în siguranță.

Situaţia se va schimba în următorii ani, când în regiune va începe să activeze primul centru pentru supravieţuitoarele violenţei în familie, creat la iniţiativa Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În centru femeile vor putea locui împreună cu copiii lor, vor beneficia de asistenţa psihologilor, juriştilor, asistenţilor sociali şi vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere.

Centrul va fi conceput în aşa fel încât fiecare femeie va avea odaie separată, iar mâncarea va fi pregătită la o bucătărie comună. Clădirea va dispune de circa 20 de locuri şi va oferi găzduire temporară cu durata de până la şase luni.

Instituţia va activa şi în regim de zi şi va oferi servicii de consiliere psihologică femeilor şi bărbaţilor din regiune.

Pentru amenajarea centrului de găzduire, autorităţile din UTAG vor oferi un edificiu, care va fi expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, va aloca finanţare în sumă de 90.000 de dolari. Pentru finalizarea proiectului, iniţiatorii mai au nevoie de 15.000 de dolari, sumă care poate fi adunată de toţi cei care vor să ofere şansa la o viaţă fără violenţă pentru femei şi copii.

Contribuie şi tu! Împreună putem rupe lanţul violenţei! Donaţiile pot fi făcute pe portalul sprijină.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *