Drumul spre carte al unui absolvent al Liceului “Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol este echivalent cu o călătorie din Vladivostok până în Mozambic, potrivit unei constatări a Asociației Promo-LEX.

Liceul cu predare în limba română din orașul Grigoriopol, regiunea transnistreană, a fost evacut în 2002. De atunci, își desfășoară activitatea didactică în incinta liceului din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, aflat la o distanță de 10 km într-o direcție. Astfel, un elev care a studiat 12 ani în acest liceu, a parcurs peste 43 mii km în drum spre școală, distanță echivalentă cu cea dintre orașul  Vladivostok din Federația Rusă și Mozambic, țară din sudul Africii, lângă insula Madagascar, potrivit estimărilor Promo-LEX.

Pe data de 19 ianuarie, s-au împlinit cinci ani de la expirarea termenului în care Federația Rusă urma să execute Hotărârea CEDO prin care se recunoaște încălcarea dreptului la educației a elevilor din școlile românești din regiunea transnistreană. Până în prezent hotărârea nu a fost executată.

La sfâșitul lunii noiembrie 2017, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat patru decizii protocolare, inclusiv una referitoare la asigurarea funcționării nestingherite a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Gheorghe Bălan a precizat atunci că aceasta presupune inclusiv reducerea la minim a contractelor de chirie și accesul liber al profesorilor și elevilor la aceste instituții.

AUTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *