Acțiunile președintelui american, DONALD TRUMP, sunt din ce în ce mai evidente. Liderul de la Casa Albă a semnat un memorandum prin care anulează orice formă de finanţare pentru ONG-urilor şi programele care promovează avortul şi sterilizarea forţată. Coincidență sau nu, dar revocarea prin memorandum a acestui act are loc în aceeaşi dată de 23 ianuarie, doar că la 8 ani distanţă de la semnarea legii de fostul președinte american, Barack Obama.

Astfel, Donald Trump a dispus Secretarilor de Stat ai Sănătății și Serviciilor Umane să pună în aplicare un plan de extindere a prevederilor memorandumului asupra tuturor departamentelor și agențiilor americane, care livrează asistență de sănătate la nivel internațional.

MEMORANDUMUL semnat de DONALD TRUMP

„Am dat indicația ca secretarul de stat să ia toate măsurile necesare, în limita prevederilor legale, pentru ca să ne asigurăm că organizațiile sau programele care sprijină sau contribuie la gestionarea unor programe care promovează avortul și sterilizarea forțată, nu vor fi finanțate din banii contribuabililor americani”.

600 de milioane dolari cheltuie America, anual, pentru programele de planificare a familiei și sănătatea reproducerii, facilitând accesul la servicii și produse de contracepție pentru 27 milioane de femei și cupluri din întreaga lume.

Tehnic analizând, memorandumul semnat de Trump revocă politica legiferată de Obama în 23 ianuarie 2009 numită: „Mexico City Policy and Assistance for Voluntary Population Planning”. De fapt, Trump a restabilit politica mexicană, cunoscută ca regula globală „GAG”, pusă în acțiune pentru prima oară de către președintele american Ronald Reagan în anul 1984. Această regulă interzice acordarea fondurilor de către SUA, organizațiilor neguvernamentale care prestează sau promovează pe larg planificarea familiei și sănătatea reproducerii, dacă aceste servicii cuprind avortul. Și asta chiar dacă banii nu sunt utilizați nemijlocit pentru servicii de avort, explică portalul The Huffington Post, citat de portalul stiricrestine.ro.

Potrivit unui studiu realizat de IDIS „Viitorul” datele statistice oficiale arată că anual în Republica Moldova se întrerup aproximativ 15 mii de sarcini. Bunăoară, în 2012 numărul naşterilor a fost de doar 2,6 ori mai mare decât numărul avorturilor. Republica Moldova intră în categoria ţărilor cu cel mai mare număr de avorturi, 365 la o mie de născuţi vii. Printre vecini Moldova este depăşită doar de Ucraina. În România şi Federaţia Rusă situaţia e mai proastă, la o mie de născuţi vii se înregistrează peste 450 de avorturi, se constată în studiul realizat de IDIS-Viitorul, notează Europa Liberă.

Doina Bejenaru // radionunta.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *