Peste 300 de participanți din diferite regiuni ale țării au participat la conferința regională cu genericul „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”. Evenimentul a fost organizat de  Asociația Presei Independente (API) în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!

Experți și jurnaliști notorii din Polonia, Letonia, Estonia, România, Armenia, Ucraina, Republica Moldova au discutat despre tendințele și impactul fenomenului știrilor false, în special în Europa de Est și în unele țări din Parteneriatul Estic. De asemenea, au fost abordate temele contracarării dezinformării, consolidării capacității de reziliență la orice tip de propagandă, dezvoltării abilităților de verificare a informației. Experții invitați au vorbit despre impactul propagandei externe și interne în alegerile parlamentare din Letonia (octombrie 2018) și Armenia (decembrie 2018), în timpul referendumului privind redefinirea familiei în România (octombrie 2018), dar și despre „sperietorile” electorale din Republica Moldova.

PETRU MACOVEI, director executiv, Asociaţia Presei Independente

Vrem să ajungem la cât mai mulți cetățeni moldoveni, să-i ajutăm să-și dezvolte imunitatea împotriva propagandei și a știrilor false. Este important să dezvoltăm abilitățile de gândire critică și de analiză a informației, asta își propune campania STOP FALS!.

Solvita Denisa-Liepniece, consultantă la Centrul Baltic pentru Excelență Media din Riga

Jurnalismul fără fact-checking nu e jurnalism. Noi trebuie să începem să vorbim despre propagandă și știri false chiar și cu copiii, nu doar cu tinerii sau cu vârstnicii.

Aaron Sharockman, directorul executiv al proiectului PolitiFact.com din SUA

Nu există o soluție universală și rapidă pentru combaterea dezinformării, mai ales că dezinformarea este răspândită foarte ușor cu ajutorul tehnologiilor noi. Însă când luptăm pentru adevăr, trebuie să fim sinceri cu noi și cu audiența noastră.

Viktoria Romaniuk, redactoră-șefă adjunctă a proiectului StopFake.org din Ucraina

Discreditarea forțelor militare și a autorităților ucrainene este dezinformarea cea mai frecventă, ceea ce ne face să credem că acțiunile autorităților noastre nu sunt pe placul elitei rusești. Alte narative des utilizate de propaganda rusească sunt cele legate de Crimeea, președintele Ucrainei, tema fascismului și nazismului. Acum 5 ani când am început acest proiect de deconspirare a știrilor false, ne gândeam că va dura mai puțin și vom reveni curând la profesiile noastre inițiale, dar n-a fost să fie. Propaganda devine tot mai intensă, mai răspândită, cu tot mai multe instrumente și tehnologii și încă avem foarte mult de lucru.

La conferință au mai participat și experții Centrului de analiză a propagandei și a dezinformării din Polonia Adam Lelonek și Marta Kowalska, dar și Boris Navasardean, Președintele Clubului de presă din Yerevan, Armenia, care s-au referit la diferite aspecte ale fenomenului propagandei și la manipularea informației în scopuri politice.

Detalii, pe api.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *