Centrul Chișinăului s-a transformat într-un podium sub cerul liber pe 30 mai, când a găzduit finala competiției fashion designerilor începători din Moldova – „Z Generation”, etapă națională a Concursul Internațional al Tinerilor Designeri din Europa de Est.

15 tineri pasionați de fashion și-au prezentat colecțiile de haine pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în cadrul unui defileu de modă profesionist, a cărui miză a fost participarea la Concursul Internațional al Tinerilor Designeri din Europa de Est, ce va avea loc în această vară în Ucraina . Competiția națională, menită să încurajeze și să promoveze pe plan local și internațional talentele cu aspirații de dezvoltare în designul vestimentar autohton, a fost organizată de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, în parteneriat cu Ukrainian Fashion Week, Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), Fabric Studio, Revista InStyle Moldova și YKK Moldova , cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

 

 

Karen Hilliard, șefa misiunii USAID în Moldova

USAID susține tinerii vizionari și astfel de concursuri, precum Z Generation pentru a încuraja creativitatea, inovația, antreprenoriatul. Centrul de Excelență în Design ZIPhouse al Universității Tehnice din Moldova a demonstrat că este o platformă de inovare și o trambulină pentru tinerele branduri atât pe piața locală, cât și internațională. Astfel, câștigătorii  acestei competiții vor avea mare șansă să  reprezinte industria de design în Kiev, Ucraina, la etapa regională a acestei competiții. 

Nina Orlova, Manager de proiect, Ambasada Suediei

Industria textilă este una dintre ramurile strategice ale economiei moldovenești. Credem că este important ca designerii aflați la început de drum să beneficieze de sprijin complex, care să presupună nu doar accesul la o platformă, unde să-și etaleze talentele, dar și suport tehnic instruire, consultanță din partea profesioniștilor ceea ce îi va ajuta să-și creeze contacte în industrie și să-și dezvolte un portofoliu puternic. Dincolo de vizibilitatea, potențialul tinerilor moldoveni în acest domeniu al industriei creative va putea fi apreciat de profesionoști din toată Europa de Est deja în această vară.

Pe parcursul elaborării colecțiilor, participanții au fost consultați de experți locali și internaționali, au avut parte de traininguri și webinare, livrate de profesioniști din domeniul modei și designeri străini cu renume, printre care expertul internațional Kelly De Noyer.

În timpul defileului, fiecare dintre cei 15 designeri finaliști a prezentat o colecție din 5 seturi vestimentare. Tinerii pasionați de modă au uimit juriul cu abordări inovative și curajoase, încercând să combine fashion-ul cu SF-ul, tehnologia, istoria, natura și fenomenele sociale actuale. Extratereștrii, personajele animate, peisajele deșertice, feminismul, androginismul, perioada sovietică sau baseball-ul – iată doar câteva surse de inspirație, care au stat la baza lucrărilor concurenților.

Un juriu exigent a desemnat câștigătorii primelor trei locuri, care vor participa la Fashion Soiree Resort Collection 2018, eveniment marca DININIMA. Toți câștigătorii vor beneficia de premii din partea centrului ZIPhouse și partenerilor evenimentului.

Reprezentanții locului 2 și al Premiului Mare își vor prezenta colecțiile, pe 15 iulie, pe strada principală din Kiev – Khreschatyk, în fața unui public de sute de persoane. La Concursul Internațional al Tinerilor Designeri designerii din Moldova vor concura alături de designeri din alte 6 țări din Europa de Est: Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ucraina. Câștigătorul premiului mare va beneficia  inclusiv de asistență profesionistă în crearea unui look book.

Ecaterina Verbițcaia, locul I

Am muncit foarte mult pentru a ajunge aici. O armată de oameni au stat în spatele meu: profesori, colegi, prieteni, cei care cred în mine. Mi-am dorit ca munca mea să fie vizibilă și să nu ajung să-mi pun colecția în dulap și nimeni să nu o vadă mai mult.  Pentru a crea colecția m-am inspirat din povești, fiecare articol reprezintă o poveste diferită, asta se manifestă prin broderia făcută manual. A doua mare inspirație este conceptul de slow-fashion și de acolo am preluat ideea de a lucra cu țesături naturale și vopsite manual, iar culorile au fost extrase din plante. De asemenea, unele piese vestimentare sunt de la second hand și lucrate manual. Sunt foarte bucuroasă că voi merge la Kiev și curioasă în același timp să văd ce vor prezenta designerii din celelalte țări. Cu siguranță voi avea mai multe de învățat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elena Bannaia, locul II

Am aflat despre concurs întâmplător și am hotărât să particip, fiind sigură că va fi o experiență bună. M-a inspirat vestimentația femeilor din sec. XIX pline defeminitate, cu o croială mai lejeră, mâinici mai evazate etc.

Victoria Matușevschi, locul III

Am realizat colecția mea inspirându-mă din picturile lui Rembrandt și perioada interbelică, perioadă când femeile de rând cu bărbații efectuau salturi cu parașuta. Adică o femeie poate fi feminină chiar și în haine masculine. Puternică și gingașă în același timp.

Prima ediție a proiectului „Z Generation” a debutat în ianuarie 2018, cu 25 de tinere talente din domeniul modei – studenți și absolvenți ai facultăților și colegiilor de profil și designeri începători – participanți ce au făcut studii la Universitatea Tehnica din Moldova, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creanga, iar unele dintre colecțiile prezentate sunt lucrări de licență. La mijlocul lunii aprilie, concurenții au prezentat, în fața unui juriu exigent, primul ansamblu vestimentar din colecție, în etapa finală avansând doar 15 dintre ei. Printre jurații care au evaluat ținutele se numără Katea Gri (fondator și designer al brandului Katea Gri), Julia Okulskaya (redactor șef al revistelor Sănătate și InStyle), Victoria Wonka (fotograf fashion), Vasile Vozian (designerul brandului Gepetto, lector universitar Universitatea Ion Creangă), Valentina Bulgaru (decan Facultatea Textile și Poligrafie, UTM), Stela Staihman (lector universitar, AMTAP), Natalia Melnic (fondator și designer al brandului Sekana), Evghenii Hudorojcov ( fondator și designer al brandului EHO). Pe lângă Juriul local, participanții au fost evaluați și au primit feedback de la 2 membri de Juriu Internațional – Polina Stepanova (lector universitar, Polimoda, Italia) și Filippo Fanini (fondator brandul EDMOS, lector universitar, Polimoda).

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *