Pregătirile pentru concursul “Wiki Loves Earth Moldova” sunt în toi. Gheorghe Iordachi, organizatorul acestui concurs, a povestit la emisiunea “Între DA și NU” de la postul de radio “Eco FM” despre condițiile de participare și care sunt categoriile la care pot concura atât fotografii profesioniști, cât și persoanele care, poate nu practică fotografia la nivel avansat, dar le place să surprindă momentele și imaginile frumoase ale naturii.

“Wiki Loves Earth Moldova” este un concurs de fotografie și de imagini ale ariilor protejate. Fotografiile sunt publicate sub o licență liberă, astfel încât esle sunt folosite, ulterior, în articolele Wikipedia.

GHEORGHE IORDACHI, organizatorul concursului “Wiki Loves Earth Moldova”

Anul trecut am avut peste 70 de participanți și încă 20 în anul 2016. Practic, până la 100 de oameni și-au încercat puterile în cadrul acestui concurs. Pe an ce trece, edițiile concursului devin tot mai populare. Și asta, pentru că încercăm ca în fiecare an să aducem câte ceva nou.

La concursul “Wiki Loves Earth Moldova” pot participa nu doar fotografii profesioniști, dar pot lua parte toți doritorii și iubitorii de fotografie, chiar dacă nu au echipament special.

GHEORGHE IORDACHI, organizatorul concursului “Wiki Loves Earth Moldova”

Condițiile de participare sunt foarte simple. Unu – este condiția ce ține de licență și să fii de acord cu ea și doi – fotografia trebuie să ilustreze în mod enciclopedic o arie naturală. Zic în mod enciclopedic, atunci când pui un apus de soare  sau un selfie în grădina zoologică, nu sunt eligibile astfel de fotografii. Dacă vorbim despre premii, atunci în acest an ele sunt mult mai diverse decât la edițiile precedente. Atunci am avut premiile unu, doi și trei pentru cea mai bună imagine din punct de vedere calitativ și, desigur, aveau șanse mari să devină câștigători cei care se ocupă în mod profesionist de arta fotografică. În acest an, am decis să introducem mai multe categorii de premii: categoria pentru cea mai fresh imagine – care înseamnp ilustrarea unei arii protejate care nu a mai fost niciodată fotografiată. Sunt peste 150 de astfel de arii protejate. Avem, de asemenea, categoria #wildelife – orice viețuitoare care a fost surprinsă într-un parc natural sau într-o rezervație. Avem categoria despre păsări. Și cei care nu au nimerit în nicio categorie, vor participa într-o loterie și astfel se vor alege cu daruri.

Mai mult decât atât, concursul “Wiki Loves Earth Moldova” presupune și scrierea articolelor pe teme ecologice, ce presupun reliefarea ariilor naturale. Dacă în luna iunie va avea loc partea fotografică, atunci în luna iulie se va desfășura partea de scriere a articolelor. Scopul primordial este ca să existe articole cât mai multe în limbile română, rusă și engleză despre ariile protejate ce descriu istoria și caracteristicile lor. Aceste articole vor fi scrise pentru Wikipedia.

Toate detaliile despre desfășurarea concursul “Wiki Loves Earth Moldova” aflați din cadrul emisiunii “Între DA și NU” de la postul de radio “Eco FM”.

AUTOR: Liviu Damian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *