Zeci de antreprenori din industriile creative, specialiști în publicitate, design grafic, animație, producție video și audio, în dezvoltarea de jocuri și muzică au participat la Collider – primul eveniment care a avut ca scop principal accelerarea dialogului cu colegii lor din sectorul serviciilor creative din SUA.
Evenimentul a fost organizat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, care susțin dezvoltarea industriilor creative din Moldova.
Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova
USAID și Guvernul Suediei au ales să susțină, prin Proiectul de Competitivitate, industriile creative din Moldova, care au un potențial mare de a reține tinerii talentați în țară. Collider a fost primul eveniment în care specialiștii creativi din SUA și Moldova au creat punți de colaborare. Moldova are capacitatea necesară pentru a exporta servicii creative, iar piața din SUA este deschisă pentru colaborare.
La evenimentul Collider au participat cinci experți din Statele Unite ale Americii din domeniul antreprenoriatului creativ, precum motion design, publicitate, VR, design grafic, animație, producție video și audio, dezvoltare de jocuri. Timp de două zile specialiștii americani au avut mai multe întâlniri cu reprezentanții agențiilor de creație din Moldova pentru a identifica diferite oportunități de colaborare.
Tim Thompson, fondator RevThink
Timp de două zile ne-am întâlnit cu mai multe agenții de creație, și am rămas foarte impresionați pentru că nu ne venea să credem că munca pe care o fac este atât de calitativă, iar produsele oferite s-au potrivit de minune cu cererea venită din partea clienților noștri din întreaga lume. Vrem să pornim acele procese de comunicare și colaborare care să ajute agențiile de comunicare să se extindă și pe piețele externe. Potențialul companiilor creative de aici este absolut, în special după ce colegii mei au zis că deja au reușit să angajeze doi oameni de aici.
Nika Offenbac partener și producător executive la studioul „And/Or”
Am fost impresionată de studiourile și agențiile de producție din Moldova, care sunt mult mai mari decât cele din New York, iar fiecare studio este receptiv pentru a face lucruri fenomenale. Cred că Moldova are multe oportunități pentru a deveni un hub important de producție. Este remarcabil talentul oamenilor și un avantaj în consitutiepoziționarea geografică a țării. Am avut mai multe întâlniri cu studiourile de producție și am descoperit că au un portofoliu impresionant.
Joel Pilger, consultant al companiei RevThink
Suntem încântați să fim în Moldova pentru a crea acea punte de comunicare între companiile din SUA și cele locale cu scopul de a colabora mai departe, în domenii precum motion design, animație, film, TV, producție, sunet , jocuri de calcutator, VR. Anume aceste servicii de creativitate din Moldova cresc mult și au un mare potențial de dezvoltare.
Jim Read, Creative Director la „Turner’s truTV”
Pe parcursul ultimelor zile am reușit să cunosc multă lume ce activează în domeniile creative. Am fost impresionați să vedem multe lucruri noi dar și deschiderea profesioniștilor de aici de a face față riscurilor și de a încerca să facă niște lucruri diferite. Domeniul creativ din Moldova este atât de tânăr este la fel ca un adolescent care are foarte multă energie.
Industria serviciilor creative în Republica Moldova prezintă potențial de creștere și are capacitatea de a păstra tinerii în țară, datorită atractivității sectorului. Astfel, serviciile precum publicitatea și arhitectura, prezintă o creștere de 11% în fiecare an, iar potențialul de export al acestora este considerabil. Începând cu anul 2017, sectorul creativ a fost identificat pentru sprijin suplimentar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, iar prin urmare, o foaie de parcurs strategic, care ar descrie modul de a consolida și de a construi ecosistemul pentru sector ar fi de cea mai mare importanță. Industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea tuturor celorlalte industrii din Moldova.