O lungă perioadă de timp mi-am dedicat atenția pentru a înțelege, în deplinătatea sa, fenomenul feminismului. Curent născut sub auspiciile unei veșnice lupte pentru un loc sub soare, aceasta a ajuns în ultima perioadă de timp să fie „masacrat” de tendințele unei toxicități generale. Ne aruncăm la jugulara bărbaților și ajungem să uităm distincția dintre a fi femeie emancipată și a fi femeie rațională. Adevărul este că ar trebui să existe un semn de egalitate între cele două caracteristici, dar, spre marele meu regret, acest lucru se intensifică gradual, pe zi ce trece.

Deci, pornind de la premisa de a regândi atitudinea noastră față de feminism, am decis să vă recomand trei cărți de ficțiune pentru un feminism sănătos. De ce anume de ficțiune? În primul rând, pentru că este un exercițiu constant de gândire și o metodă bună de a ne dezvolta spiritul critic, ținând cont de perspectivele unui plan ficțional. În al doilea rând, este o perspectivă mult mai amplă, neîngrădită de canoanele sociale. Ar fi fost ușor să aleg doar titluri de non-ficțiune, dar cui îi plac căile ușoare?

Prima carte pe lista mea este „Oameni în toată firea” de Marie Aubert, apărută la editura Paralela 45. Un roman de mică anvergură, dar care pune punctele pe i în câteva subiecte dificile: dorința sau obligația de a face copii, presiunea societății asupra femeii și nevoia de afirmare. Cu siguranță, la o primă lectură veți descoperi discrepanțe majore între ceea cu ce ne-a obișnuit mediul literar și ceea ce reprezintă de facto realitatea. Un roman pictat în culori sumbre, gândit ca o fabulă a femeii triste, căzută pradă opresiunii sociale.

A doua carte este „Inima fetelor arde mai intens” de Shobha Rao. Iată un volum care nu doar dă de gândit, ci te poate șoca prin disperarea cu care eroina principală, prinsă în capcana unei societăți profund patriarhale, încearcă să se afirme. Cu siguranță, pasajele dure și imaginile reflectate de autor o să se întipărească pe mult timp în minte cititorului, dar și va provoca dezbateri pe marginea fenomenului de toxicitate în relațiile de cuplu. Ce poate învăța o feministă din această istorie? În primul rând, nevoia de integritate și de echilibru. În al doilea rând perspectiva asupra unor probleme deja globale: necesitatea educației, combaterea sărăciei.

Și ultima, dar nu cea din urmă este „Adio, fantasme” de Nadia Terranova, un roman mic, dar extrem de pregnant, punând în fața cititorului teme precum abandonul parental, depresia și nevoia de afirmare. Țin să menționez că este o lucrare care amintește despre puterea femeilor afectate de raporturi familiare defectuoase.

Toate aceste cărți nu se citesc pe nerăsuflate, nu sunt destinate pentru a deveni divertisment, dar sunt o metodă bună pentru a regândi atitudinea noastră despre condiția femeilor în societatea contemporană.

AUTOR: Corina Moisei-Dabija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *