Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate ieri în Republica Moldova la o diferență de peste 15% față de Igor Dodon. Prima femeie președinte a Republicii Moldova a mizat în campania electorală pe o platformă anticorupție, care a promis scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană. Promisiunile corespund portretului de politician reformist pe care Sandu și l-a construit cu migală, prin măsurile aplicate și prin exemplul personal, în ciuda înfrângerilor de etapă.

Rezultatele parțiale oficiale date publicității luni dimineață în Republica Moldova arată că promisiunile Maiei Sandu au convins cea mai mare parte a țării, inclusiv o parte din alegătorii rusofoni, dar au avut ecou în special la electoratul din Chișinău și de peste hotare, tinerii mai apropiați de Europa decât de Rusia, în general alegătorii care au simțit nevoia unei schimbări după mandatul socialistului Igor Dodon.

Au contat anii petrecuți în politica moldoveană, din 2012 și până în prezent, în care Sandu a mizat constant pe aceleași principii: reforma instituțiilor, respectarea statului de drept, apropierea de Uniunea Europeană. A avut, probabil, o importanță și exemplul personal.

După ani de zile petrecuți la Banca Mondială sau în politica la vârf, Sandu deține un apartament de două camere în Chișinău și o mașină Toyota cumpărată în 2012.

La capitolul financiar ea a adunat doar banii din salarii, în vreme ce în conturi mai are o parte din banii strânși pe când lucra la Banca Mondială – 24.000 de dolari.

A contat și mandatul criticat al lui Igor Dodon, președintele acuzat că nu a reușit să facă prea multe pentru țara din care oamenii se grăbesc să plece pentru o viață mai bună.


Un viitor incert Pentru Maia Sandu, victoria la prezidențiale este una de etapă. Lupta continuă. Speranțele moldovenilor sunt, evident, mari, dar nu ar fi pentru prima dată când forțele pro-europene câștigă și eșuează în tentativa de a livra rezultate.

upă ani în șir de guvernări care s-au pretins pro-europene sau care au încercat o apropiere de Moscova, singura constantă a rămas nivelul de trai scăzut.

Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, iar aproape o treime dintre moldoveni lucrează și trăiesc peste hotare, în special în țările UE, de unde trimit bani spre familiile rămase acasă.

Noua președintă se confruntă cu o majoritate ostilă în Parlament și singura șansă de a depăși această situație ar fi declanșarea alegerilor anticipate, un pas care nu va fi unul simplu. În lipsa unei susțineri în Parlament, Sandu are puține șanse de reușită.

Republica Moldova este o republică parlamentară, iar președintele are atribuțiile extrem de limitate și nu are pârghii executive Ce își propune Sandu?

“Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului și Guvernului să pună pe agendele lor soluțiile necesare la problemele cu care se confruntă țara. Voi veni cu inițiative legislative și voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea și reprezentarea cetățenilor”, a spus ea pentru Deutsche Welle.

sursa: libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *