Ministrul de Externe al Germaniei( cunoscut pentru simpatiile sale pro- ruseşti) a efectuat o vizită în Republica Moldova. În cadrul acestei vizite, Steinmeier a discutat despre soluţionarea problemei transnistrene.

   Aici vine problema. Guvernarea de la Chişinău şi-a luat angajamentul că va recunoaşte diplomele de studii din regiunea separatistă, şi că va crea nişte plăcuţe de înmatriculare speciale.
  Sună bine faptul că cei de acolo  vor putea merge să înveţe în Europa. Problema este că autorităţile de la Chişinău nu au putere să controleze ceea ce învaţă cei de acolo.  Nici măcar nu au putere să vadă dacă persoană respectivă a fost la cursuri. Poate că a luat diploma cu bani.
     Aici se mai poate crea o confuzie. Se vorbeşte de Universitatea de la Tiraspol. Mai există una, cu nume asemănător, dar cu sediul la Chişinău. E vorba de Universitatea de Stat din Tiraspol.  Nu mai vorbesc de plăcuţele de înmatriculare.
   Riscul , dacă se mai fac asemenea concesii, este ca România să se trezească vecină cu Transnistria. Tiraspolul va căpăta din ce în ce mai multă putere.
    Plus că propaganda rusească va speria populaţia, în continuare, cu ” pericolul românesc”.
    Vedeam, acum câţiva ani, un material video în care unii spuneau că se vor muta în Transnistria. Asta în cazul  unirii cu România.
    De ce am scris despre simpatiile lui Steinmeier ? Pentru că aceste măsuri îi convin perfect Federaţiei Ruse.
AUTOR: Paul Szasz Sebeș pentru MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *