În condițiile unei creșteri puternice în ultimii ani, investitorii chinezi depășesc acum francezii și americanii în rândul investitorilor străini implicați în domeniul imobiliar din Montreal.

Din cei 1.012 cumpărători străini din zona mai mare a Montrealului din 2018, puțin peste o treime au prezentat o adresă principală în China. În mod specific, numărul a fost de 313, sau 31% din toate proprietățile din zona metropolitană a Censusului Montreal (CMA), vândute nerezidenților din Canada în 2018, potrivit ultimelor date ale JLR. Land Solutions, care compilează astfel de date.

Numărul tranzacțiilor care implică un cumpărător domiciliat în China a crescut semnificativ de la cele 36 de case achiziționate de investitorii din această țară în 2015. Prezența lor pe piața din Montreal a crescut de opt ori.

Potrivit portalului juwai.com, un site de căutare online chinez pentru cumpărători de proprietăți în străinătate, interesul chinezilor pe piața imobiliară din Montreal a crescut rapid din 2016, transformând metropola Quebec în cea mai populară destinație canadiană. căutat anul trecut, titrează lesaffaires.com.

În contrast, interesul pentru orașele Vancouver și Toronto a fost mai mic din 2017. O situație pe care site-ul le atribuie deciziilor succesive ale autorităților din Vancouver și Toronto de a impune impozite pe vânzări de 20% și 15%.

Francezi și americani, în cădere liberă

La rândul lor, investitorii din Franța și Statele Unite, cele două țări tradiționale de origine a investitorilor străini din Montreal tind să scadă rapid.

Primii investitori străini în Montreal până în 2014, investitorii în Franța sunt acum al treilea cel mai mare, după ce au dat drumul mai întâi americanilor, apoi chinezilor.

În primele opt luni ale anului trecut, numărul tranzacțiilor cu rezidenți francezi a scăzut cu 14,2% față de aceeași perioadă din 2017. Locuitorii Statelor Unite, în schimb, au devenit principalii investitori străini în domeniul imobiliar în cursul anului 2014. Ei și-au menținut poziția de lider până în 2017, când tranzacțiile rezidenților chinezi s-au limitat la cele ale americanilor. Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere că, în primele opt luni ale anului 2018, în conformitate cu Codul de Credite și Locuințe din Canada (CMHC), numărul tranzacțiilor efectuate de investitorii chinezi în Montreal a crescut 64,3%. Și în ciuda unui curs de schimb în favoarea dolarului american, numărul investitorilor care dezvăluie o adresă principală la sud de granița Canada-SUA a scăzut cu 16,8% în aceeași perioadă, mai scrie sursa citată.

Prin urmare, se observă o reluare completă a tendinței. Acum cinci ani, în 2013, francezii au fost primii investitori străini în domeniul imobiliar din Montreal. Statele Unite au venit pe locul doi, urmate îndeaproape de investitorii rezidenți în China. Astăzi, tendința sa răsturnat complet: investitorii străini din Montreal au venit pe primul loc din China, urmat de Statele Unite și Franța, al treilea.

Text tradus și adaptat de Vlăduț Cobzaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *