Omar Mateen – un american de origine afgană, în vârstă de 29 de ani – a comis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cel mai sângeros atac individual din istoria SUA, soldat cu cel puțin 50 de morți şi 53 de răniţi într-un club de noapte gay din Florida. Nu există o legătură evidentă între gruparea teroristă Stat Islamic şi masacrul din Orlando, a anunţat un oficial din cadrul FBI, cu toate că organizaţia teroristă a revendicat duminică atacul.

Statele Unite sunt în stare de şoc, după cel mai sângeros atac individual din istoria lor. Masacrul a fost revendicat de organizaţia Stat Islamic, pe agenţia de ştiri pe care jihadiştii o folosesc în mod obişnuit pentru a-şi face publice anunţurile.

Un oficial din cadrul FBI a afirmat că este posibil ca Omar Seddique Mateen să fi fost atras de Statul Islamic, dar dovada unei legături efective între suspect și organizația jihadistă necesită investigații dintre cele mai ample.

Autorităţile americane au declarat stare de urgenţă şi au calificat atacul drept act terorist.

Omar Mateen, de 29 de ani, născut în Statele Unite din părinţi afgani, era în vizorul FBI de acum trei ani, când făcuse comentarii rasiste la adresa unor colegi. Autorităţile nu au putut stabili atunci dacă avea sau nu legături cu islamul radical, scrie stiri.tvr.ro.

Tatăl lui Omar Mateen spune că nu înţelege cum a putut fiul său să facă aşa ceva. Mărturiseşte, însă, că l-a auzit făcând comentarii antihomosexuale atunci când a văzut doi bărbaţi care se sărutau pe stradă. Sotia lui a povestit că, înainte de căsătorie, Omar era un bărbat încântător, dar la scurt timp după nuntă s-a schimbat radical.

AUTOR: Liviu Damian, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *