De aproape un an de zile, elevii și cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Alexandru Agapie”, din comuna Pepeni, Sîngerei au uitat ce înseamnă clase friguroase, acoperiș care curge sau lipsa blocurilor sanitare în incinta instituției. Au uitat de lecții de fizică și chimie fără experimente sau de sală de sport fără vestiare și inventar sportiv. Datorită Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM) liceul din Pepeni a trecut printr-o transformare spectaculoasă. Acesta a fost reparat și dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea unui proces educațional de calitate: de la mobilier modern și tehnică performantă până la materiale pentru lucrări practice și utilaje pentru educația tehnologică.

Liuba Rudei, director: „În cadrul proiectului, au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului instituției, a nodurilor sanitare, au fost construite noi rețele de canalizare, a fost instalat sistemul de încălzire și chiar s-a construit o nouă cazangerie. A fost schimbată rețeaua de apeduct, ceea ce asigură calitatea apei, astfel încât poate fi folosită și la cantina școlară, dar și ca apă potabilă pentru elevi. De asemenea, a fost renovată fațada blocului central și a fost pavat teritoriul din fața instituției. În ceea ce privește calitatea învățământului, sperăm că va crește, atât elevii, cât și cadrele didactice sunt motivați, fiindcă acum dispunem de materiale didactice, de echipamente TIC, care sunt indispensabile, mai ales, în perioada pandemică.”

Profesorii sunt convinși că grație dotărilor își vor putea organiza orele mult mai interactiv și eficient.

Ala Roșca, profesoară de limbă engleză: „Ne bucurăm enorm de faptul că liceul din comuna Pepeni a fost printre câștigătorii Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” deoarece a fost renovat și dotat conform celor mai înalte standarde în educație. Este o plăcere să predai într-o astfel de instituție, în special, pentru noi, profesorii de limbi străine, fiindcă cabinetul lingo-fonic ne permite să desfășurăm lecțiile altfel decât o făceam până acum, mult mai interesant, mult mai interactiv și pot spune că este o motivație pentru elevi de a învăța o limbă străină.”

Și elevii claselor primare se bucură de schimbările prin care a trecut școala lor:

Valeria Ichim, elevă: „Școala noastră este cea mai frumoasă după reparație, venim aici cu plăcere, aici e cald și bine, iarna nu mai trebuie să stăm îmbrăcați. Coridoarele sunt mai luminoase, iar clasele mai vesele.”

Ana-Maria Ojog, elevă: „Noi, elevii din școală ne simțim mai confortabil și în siguranță. Când pășim pragul școlii, ne simțim ca acasă.”

Ilaria Butnaru, elevă: „Acum școala este mai frumoasă, copiii sunt mai fericiți, mai veseli, iar profesorii sunt mai buni.”

Andrei Bîrsanu, elev: „Mulțumim la toți le spunem, pentru grijă, condiții bune. Cu respect ne închinăm, sănătate vă urăm. Iar la cei de sus le spunem, să aibă numai zile bune. Bani la guvernare, pentru realizare de proiecte în educație, pentru tânăra generație.”

Elevii de gimnaziu și liceu țin minte bine cum era școala înainte și au remarcat că lecțiile au devenit mai interesante și mai ușor de înțeles cu noile dotări.

Andreea Ichim, elevă: „După mulți ani de activitate, școala noastră a avut nevoie de îmbunătățiri majore. Climatul nefavorabil care persista de multă vreme, limita oarecum performanțele elevilor. În primul rând, acoperișul era într-o stare deloc bună, adesea aveau loc scurgeri, iar din această cauză în unele cabinete se forma igresie și mucegai, de asemenea, blocurile sanitare erau amplasate încă în curtea școlii, fapt ce constituia un impediment pentru noi în deplasarea către acestea în perioada rece a anului.”

Ilie Miron, elev: „Dotările de care au avut parte profesorii le-au permis acestora să desfășoarele orele mai interesant pentru elevi. Acum putem efectua diferite experimente la fizică și chimie, iar datorită planșelor, tablelor interactive sunt mult mai clare lecțiile de biologie sau istorie.”

Părinții spun că această renovare era absolut necesară și apreciază faptul că au fost create condiții foarte bune pentru copiii lor.

Ala Sadovei, părinte: „De la fondarea instituției, aceasta nu a mai fost așa reparată și necesita această renovare, deoarece erau probleme de acoperiș, de canalizare, de igienă. Acum suntem foarte mulțumiți, copiilor noștri li s-a oferit niște condiții foarte bune de studii.”

Mariana Bounegru: „Din numele părinților pot spune că suntem mulțumiți și recunoscători celor ce au participat la implementarea acestui proiect și au creat condiții de a învăța.”

Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sîngerei este o școală de circumscripție unde își fac studiile 850 de copii, inclusiv din Răzălăi, Romanovca, Pepenii Noi, Bălășești, Sloveanca și Prepelița.

În prezent, din alte surse financiare, la liceu continuă lucrările de reabilitare a fațadei la celelalte blocuri și reparația pardoselei din sala sportivă, destinată elevilor de gimnaziu și liceu. Sala de sport pentru elevii claselor primare a fost modernizată în cadrul PRIM.

Menționăm că aceasta este una dintre cele 23 de școli de circumscripție renovate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

REDACTOR: Olivia Botnaru, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *