Profesorii și elevii școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană se simt izolați în țara lor. Pentru ei, fiecare zi este o luptă pentu a putea a scrie și a vorbi românește. Persecutaţi de așa-zisele autorităţi de la Tiraspol, primesc sprijin din România.

Aproximativ 200 de mii de volume scrise de autori români au fost strânse de Tineretul Naţional Liberal în cadrul proiectului “Suntem români, citim româneşte”. Cele mai multe dintre aceste cărți vor ajunge la liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol.

Tinerii români care au adunat cărțile pentru școlile din Transnistria spun că e o adevărată plăcere să aduci românismul acasă, citându-l pe regretatul poet Grigore Vieru: “Atât de multă limbăr română este în Transnistria, încât și rușii ar putea-o să o învețe”.

Directorul liceului “Lucian Blaga” din stânga Nistrului, Ion Iovcev, spune că trebuie să ai curaj să vorbești românește în Transnistria. Tot el mărturisește că, limba română nu se distruge cu Kalshnikov sau cu tancuri.

Nu este prima acțiune de acest gen. Anterior și alte asociații au adunat cărți și manuale românești destinate liceelor cu predare în grafia latină din enclava separatistă.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *