“Trois femmes de Moldova” – Rusanda Cojocaru, antreprenoare, Zina Zen, scriitoare, şi Victori Mahu, interpretă, au impresionat publicul de la Strasbourg. Evenimentul a fost organizat de reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. 

Chiar dacă cele trei protagoniste se află în afara țării, ele continuă să se afirme și să promoveze prin activitatea lor imaginea și valorile din Republica Moldova. Invitatele au povestit despre cum a fost pentru fiecare integrarea în ţara gazdă, despre atuurile pe care le aduc cu ele în comunitatea lor și la locul de muncă, venind din Republica Moldova.

Cei prezenți la eveniment au împărtășit importanța susținerii reciproce, unității și bunelor exemple care au potențialul de a promova imaginea ţării noastre. Atmosfera deschisă și cordială a oferit posibilitatea de interacţiune cu oaspeţii invitaţi de către Reprezentanţa Permanentă, cât şi cu membrii echipei noi a misiunii, care a fost prezentată cu această ocazie.

În context, Ambasadorul Corina Călugăru, a invitat participanţii la un dialog deschis şi schimburi de idei şi sugestii pentru colaborarea dintre diasporă şi Reprezentanţa Permanentă în continuare.

Per general, luna lui OCTOMBRIE a început la Strasbourg a cu un proiect de suflet, la care invitaţii au cunoscut şi au interacţionat cu “Trei femei din Moldova”, din trei domenii diferite de activitate:

1. CARTE. Zina Zen: Blogger și autor de cărți. Chiar dacă nu are în palmaresul său zeci de cărţi lansate, Zina Zen se poate mândri cu cele mai de succes opere. În 2014 debutează cu proza scurtă, alături de Vica Demici, la editura Cartier. „paraLELE” a fost cea mai vândută carte a anului 2014. În 2015 lansează cartea de poezii „It’s complicated”. Poeziile conduc la colaborarea, în calitate de textieră, cu artiști din Republica Moldova și România. În 2015 câștigă trofeul Șlagărul Anului pentru piesa „Noi doi”, interpretată de Natalia Barbu. În 2016 lansează romanul „513”.

2. ANTREPRENORIAT & INOVAȚIE. Rusanda Cojocaru: este inventatoarea Bookletta, geanta pentru femeia care citește, dar și antreprenoare la București, unde s-a stabilit de 11 ani. În 2013, Rusanda Cojocaru a fost numită Omului Anului în R. Moldova (VIP Magazin), iar în 2017 a fost nominalizată pentru Femeia Anului în România (categoria antreprenoriat, Revista Avantaje). Bookletta este o geantă-inovație: are un geam transparent prin care se poate vedea cartea pe care o citești. De altfel, fiecare geantă vândută are inclusă o carte cadou, astfel Bookletta promovează cultura și încurajează lectura, într-o lume tot mai dominată de gadgeturi.

3. MUZICĂ. Vika Mahu: îndrăgita solistă din prima formulă a formației „Millenium”, a obținut diploma de muzicolog în Franța, iar în prezent, lucrează în domeniul arhitecturii în Besançon. A cântat și cu alți muzicieni, și singură, sub numele de Victoria Oteea. Locuiește în Franța, deși meseria de bază este cea de arhitect, continuă să aibă concerte, atât în Moldova, cât și în afara ei. Cântă în limba franceză, română și engleză. Printre melodiile Vikăi amintim reinterpretarea celebrei „Băsmăluța”, „Dor de tine, Dor”, „Adio, dragă”, „Foaie verde, bob năut”, „Spune-mi”.

AUTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *