Influencer /ˈɪnflʊənsə/ – persoană care este plătită de către companii pentru a promova un produs sau serviciu pe pagina sa personală. Cam aceasta este percepția publicului larg față de noțiunea de influencer. Puterea lor este bine cunoscută, dar nu este valorificată atunci când ne gândim la parteneriate pentru media, ONG-uri, campanii sociale, scrie Stela Roman în comentariul său de pe platforma media-azi.md.

Cel mai des, referindu-ne la social media, influencerul este o persoană cunoscută în societate sau bine știută într-o anumită nișă, care, prin activitatea sa, prin conținutul pe care îl creează poate influența gândirea, comportamentul, deciziile audienței sale și poate inspira la acțiune comunitatea pe care a creat-o. Influencerii sunt lideri sau formatori de opinie, ei/ele pot fi celebrități, profesioniști în domenii anumite, creatori de conținut (bloggeri, vloggeri, instagrammeri etc).

Care este, de fapt, puterea influencerilor?

Media independentă trece printr-o perioadă dificilă. Numeroase instituții de presă au fost preluate de grupări politice și oligarhice, care încearcă să promoveze interesele politice și economice ale unor categorii de cetățeni. Există foarte mult zgomot în spațiul informațional și o necesitate de a întări vocea mass-mediei demne de încredere. În prezent, presa tradițională devine mai puțin populară, iar din ce în ce mai mulți oameni, în special tinerii activi, preferă să se informeze din online sau de pe rețelele sociale. Potrivit Pew Research Center, cea mai mare parte din cetățeni în majoritatea țărilor europene  consumă știrile pe rețele, Facebook fiind principala rețea socială pentru știri.

În același timp, ONG-urile și grupurile de inițiativă se confruntă cu dificultăți în atragerea audienței largi și aducerea vocii lor la factorii de decizie. Informațiile sunt adesea oferite prin rapoarte, care nu întotdeauna declanșează discuții și acțiuni.

Prin urmare, atunci când încercăm să ne facem auziți ar trebui să acordăm mai multă atenție rețelelor sociale și influencerilor. Comunicarea este modelată în mod semnificativ de ei, chiar dacă puterea lor nu este încă utilizată la potențialul său maxim în formarea opiniei publice, promovarea valorilor democratice și crearea agendei mediatice. Potrivit unui studiu Google încă din 2016, șapte din zece abonați spun că influencerii de pe YouTube schimbă și modelează cultura.

Influencerii își cunosc foarte bine audiența, iar legătura lor cu publicul este mai apropiată și mai strânsă, ceea ce le oferă mai multă putere. Ei sunt văzuți nu numai ca o sursă de informație despre problemele cotidiene, știri, valori, recomandări, ci ca un nucleu al comunității pe care o reprezintă.

Lucrând cu persoanele influente pe rețelele sociale, informația nu se limitează la anumite regiuni geografice, așa cum se întâmplă cu mass-media tradițională, ci ajunge și poate să mobilizeze o audiență largă, inclusiv diaspora.

Cum ne pot ajuta influencerii

Implicarea influencerilor în proiecte sau campanii sociale, inclusiv campanii media este un instrument puternic în a aduce schimbări pozitive în societate. Aici apare conceptul de social media for social good (folosirea rețelelor sociale pentru binele social). Odată instruiți și ghidați în temele și problemele care îi interesează, influencerii pot aborda provocările globale cu care ne confruntăm, inclusiv cele legate de sărăcie, inegalitate, climă, mediu, educație, pace și justiție.

Parteneriatele între comunitatea de influenceri și societatea civilă sau media constituie un teren fertil pentru proiecte intersectoriale și produse digitale inovatoare. În acest fel, influencerii nu sunt doar un mijloc de atingere a schimbării pozitive, ci și participanți activi la această schimbare.

Parteneriatele pot aduce:

Continuarea subiectul o citiţi pe media-azi.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *