Liberalul Dorin Chirtoacă a câștigat un nou mandat de primar al Chișinăului, cel de-al treilea, învingând-o, duminică, în turul al doilea al alegerilor locale, pe contracandidata sa pro-rusă, Zinaida Greceanâi, arată rezultatele date publicității după prelucrarea în proporție de 100 % a proceselor verbale.

Astfel, Chirtoacă a câștigat cu 53,54 % față de 46,46 %, cât a obținut candidata Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Dorin Chirtoacă este primar al Chișinăului din anul 2007 și se află în fața celui de-al treilea mandat.

La Chişinău, votul din 28 iunie a reprezentat de fapt o bătălie între est şi vest, fiind unul geopolitic, si era de asteptat ca electoratul pro-european sa se mobilizeze să ajungă la vot într-un număr mai mare decât pro-ruşii, susțin analiștii politici.

Presa internațională a comentat, înaintea scrutinului local, că Republica Moldova alege între Europa și Rusia. Agentia de știri Associated Press a scris că alegerile de duminică erau considerate un test: dacă fosta republică sovietică se va apropia de Uniunea Europeană sau va opta pentru relatii mai strânse cu Rusia.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLODVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *