Ca în fiecare an Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, publică lista cu cele mai importante fenomene astronomice. Aceste evenimente sunt grupate pe 3 categorii: fenomene astronomice vizibile pe glob, fenomene astronomice vizibile de peste Prut, şi a treia categorie se referă la acele fenomene astronomice cu un impact mai mare în rândul celor pasionaţi de astronomie. Majoritatea fenomenelor din ultima categorie sunt vizibile şi din România.

În anul 2020 vor avea loc două fenomene astronomice deosebite vizibile din România. Pe 21 iunie 2020, o să observăm o eclipsă parţială de Soare, cu o acoperire mică. Magnitudinea eclipsei pentru Bârlad este de aproximativ 0.10 (10%).

Un alt fenomen astronomic deosebit se va produce pe 21 decembrie 2020, când planetele Jupiter şi Saturn vor fi în conjuncţie apropiată, la o distanţă aparentă de aproximativ 7 minute de arc. Fenomenul se va putea observa şi din ţara noastră, undeva în jurul orei 17.00, când cele două planete vor fi vizibile spre orizontul  sud-vestic.

Detalii la acest subiect găsiţi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *