Chipuri aievea triste, dar pline de fericire. O lume în care adevărata realitate este acolo, o realitate uitată de noi toţi, dar atât de… reală. Vorbim despre lumea celor peste 250 de fete de la Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti. Campania “DĂRUIEȘTE ZÂMBETE” lansată de portalul nostru radionunta.com a ajuns la acele fete, care au avut parte de un spectacol de Crăciun de excepţie. Pe lângă povestea “Capra cu trei iezi”, fetele de la Centru au dansat alături de Moş Crăciun şi ajutorii săi, iar la finalul spectacolului au primit daruri de la partenerii noştri.

 

REALITATE UITATĂ, DAR ATÂT DE… REALĂ

Duminică dimineață, două mașini pline cu produse, un traseu de aproximativ 35 de kilometri și doar o oră, atât ne despărțea de locul în care urma să se întâmple magie pentru zeci de fete cu deficienţe mintale de la Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti.

Puțin după intrarea în localitate, ne atrag privirile câteva clădiri albe cu acoperișuri roșii, situate chiar pe marginea șoselei. Un gard imens și paznicul ne mai despărțea de locul unde găsești o altă lume a copilăriei.

“Bună ziua. Bine ați venit! Intrați!”, spune domnul de la pază.

În ograda Centrului erau câteva fete, care păreau vesele, pline de energie și fericite. Îndată ce ne-au văzut nu au ezitat să ne salute și să ne cuprindă. Dincolo de aparențe însă, fetele suferă de boli grave având handicap mintal sau locomotr moderat sau mediu.

“Bună ziua”, salută una dintre fete, atât de diafană.

În timp ce echipa noastră descărca produsele alimentare, produsele de igienă și hainele, teatrul “Piciul Julien” își pregătea recuzita, iar cele aproximativ 100 de fete prezente în Centrul de Plasament, așteptau nerăbdătoare, cu zâmbetul până la urechi și ropote de aplauze ceea ce urma să se întâmple.

“Bravo, bravo.”, strigau fetele.

LINIŞTEA BUCURIEI

Într-un moment se făcu liniște în sala de festivități, semn că în șcenă urma să apară capra din povestea “Capra cu trei iezi”, regizată de echipa teatrului “Piciul Julien”.

“Azi am venit să vă facem primul eveniment cu ocazia sărbătorilor de iarnă. La sfârșit dacă o să fiți cuminți, o să vină și Moș Crăciun”, le spune unul dintre actori fetelor venite la sărbătoarea.

Atente, cu ochii mari și interesate cu privirile spre scenă pe tot parcursul numărului. Mai mult decât atât, au și intervenit atunci când erau întrebate despre un anumit personaj din poveste.

“Acolo sunt iezii, acolo.”, arătau entuziasmate, cu mâna spre burtă.

După ce povestea s-a terminat, fetele au fost invitate pe platoul de dans, pentru a-l aștepta pe cel cu barbă albă.

“Moș Crăciun trebuie să apară, până atunci voi puteți să vă distrați.”, zice unul din organizatori.

În momentul când își făcu apariția Moș Crăciun, fetele săltau de fericire şi îl “asaltau” cu îmbrățisări pe cel care urma să le dea cadouri.

“Bine v-am găsit. Ați fost cuminți? V-a plăcut spectacolul?”, întreabă Moș Crăciun.

DARURILE ATÂT DE AȘTEPTATE

După câteva dansuri, niște ghicitori și câteva cântece în jurul pomului de Crăciun, moșul cu barbă alba și-a golit desaga plină, împărțind dulciuri şi alte daruri fetelor nerăbdătoare. Bucuroase, împlinite și cu mâinile pline de cadorui plecau sala de festivități. Rugându-ne să mai venim.

“Mulțumim! Să mai veniți la noi.”

Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti găzduiește aproximativ 250 de fete cu deficienţe mintale de diferit grad de severitate.

Campania organizată de radionunta.com a fost posibilă graţie partenerilor săi de încredere SRL “Largo-Terra” (Roman Tabarcea), A.O. “Piciul Julien”, Giuselle Moldova, Buzu Accessories, Rotaract Club Chişinău, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (USM), dar şi cu ajutorul a multă lume cu suflet mare.

Vă mulţumim tuturor pentru implicare şi dedicaţie. Campania “DĂRUIEŞTE ZÂMBETE” va continua. Doar împreună putem realiza lucruri măreţe prin gesturi mici.

AUTOR: Diana Botnaru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *