Decembrie 2020. O zi de iarnă care seamănă mai mult a primăvară. Nu mai văzusem soarele de tare mult timp, azi însă, a binevoit să facă și el fapte bune. În jurul orei 6 atunci când ne-am trezit fiecare pe la casa lui, afară era ca în orice altă zi de până acum: sumbru și frig. Mă rog, ca o zi de decembrie… fără zăpadă.

STARTUL UNEI ZILE MARATON DEDICAT ZÂMBETELOR

Era un 8 și jumătate când am ajuns în fața Universității de Stat din Moldova. Parcat mașina, măsurat temperatura la intrare, dezinfectat mâinile și am urcat la etajul 4, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, unde ne așteptau pungile pline cu daruri care urmau să se transforme în sărbătoare în câteva ore pentru cele 250 de fete dintr-un Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti.

fetele Centrului de plasament din Hâncești primesc darurile așteptate

10 mâini și două ture, cam de atât a fost nevoie pentru a încărca două mașini pline ochi. Buna dispoziție, câte un ceai și-o cafea la drum, 4 reprezentanți ai campaniei  “DĂRUIEȘTE ZÂMBETE” și pornim la drum.

Darurile campaniei “DĂRUIEȘTE ZÂMBETE”

„Ia uite, soarele a ieșit, ce fain”, spune unul dintre colegi.

Cu o stare de dejavu, conchid că anul trecut a fost la fel, soarele a binevoit să ne țină companie.

„Ăsta e semn că Dumneze ne iubește”, menționeză o colegă.

La o distanță de 35 de km de orașul Chișinău, puțin de la intrarea în Hâncești, amplasat pe dreapta, se găsește Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti, care găzduiește peste 250 de fete cu deficienţe mintale de diferit grad de severitate.

Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti
Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti
Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti

Într-o oră eram ajunși în fața porții negre, după care ne așteptau cele care ne țin minte din anul trecut. Din cauza situației epidemiologice din țară și condițiilor impuse de COVID-19 totul a avut un pic alt curs decât ne-am fi dorit. Cu măștile pe față, am început să descărăm mașinile. 6 din cele peste 250 de fetițe au fost chemate să ne întâmpine și să își primească dulciurile și jucăriile.

Zâmbete pe chipul fetelor de la Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilităţi din oraşul Hânceşti
Darurile campaniei “DĂRUIEȘTE ZÂMBETE”

„Banane, banane. Mulțumim-mulțumim. Vrem să mai veniți la noi”, spunea Nicoleta în timp ce ne-ajuta să descărcăm.

După câteva minute de descărcat, am reușit de la dinstanță să schimbăm câteva vorbe cu cele care erau atât de fericite să ne vadă. Cu zâmbetul până la urechi le-am admirat în timp ce desfăceau cadourile. Erau atât de fericite.

„Ele sunt tare fericite când cineva vine la ele și dacă le mai aduce și daruri, în general. Nici înainte nu prea veneau nimeni la ele, dar acum cu pandemia asta, încă mai rar. Cu toate astea ele știu și simt că în preajma sărbătorilor de iarnă, mai mereu vine cineva cu dulciuri și cadouri”, menționează o angajată a centrului.

Am râs, am admirat în liniște fericirea lor, am ascultat cum recită poezii și am plecat împliniți de unde am venit.

„Da să mai veniți la noi, bine? O să mai veniți?”, ține să întrebe una dinte fetițe.

Le-am salutat, le-am urat sănătate și ne întâlnim toți 4 în fața mașinilor. Ne spunem că suntem debusolați, dar totuși împliniți și pornim la drum.

Campania organizată de radionunta.com a fost posibilă graţie partenerilor săi de încredere Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Centrului pentru Copii și Tineret Artico, Camera de Comerţ Americană din Moldova, Largo-Terra.

Vă mulţumim tuturor pentru implicare şi dedicaţie. Campania “DĂRUIEŞTE ZÂMBETE” va continua. Doar împreună putem realiza lucruri măreţe prin gesturi mici.

AUTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *