Oamenii de ştiinţă americani afirmă că brânza este asemănătoare drogurilor, din cauza unei substanţe chimice denumită „caseină”, care generează dependenţă şi activează aceleaşi regiuni cerebrale, informează dailymail.co.uk.

Savanţii americani de la Universitatea Michigan au dorit să identifice preparatul care funcţionează ca un fel de „drog din universul culinar”. Ei au aflat că acea substanţă din produsele lactate – caseină – activează receptorii opioizi din creier, responsabili cu instalarea dependenţei.

Totodată, cercetătorii americani au descoperit că pizza este unul dintre preparatele alimentare care generează cea mai puternică dependenţă, în mare parte datorită stratului de brânză. Potrivit profesorului Neal Barnard, membru în Physicians Committee for Responsible Medicine, caseina „se dezintegrează în timpul digestiei şi eliberează o gamă întreagă de opiacee, denumite casomorfine”.

Anumiţi savanţi consideră că efectul pe care brânza îl are asupra creierului este atât de puternic încât alimentul a fost denumit „cocaina produselor lactate”. Mai multe studii au dezvăluit că acele casomorfine se ataşează de receptorii opioizi, care sunt asociaţi cu controlul durerii, senzaţia de recompensare şi dependenţa.

Laptele conţine o cantitate foarte mică de caseină, dar obţinerea unei jumătăţi de kilogram de brânză necesită aproximativ 5 litri de lapte. Aşadar, oamenii care mănâncă brânză înghit cantităţi relativ mari de caseină. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Illinois din Statele Unite, caseina reprezintă până la 80% din structura proteinelor prezente în laptele de vacă.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *