Biserica „Sf. Parascheva” din satul Lalova, raionul Rezina, se schimbă la față pe zi ce trece. Datează încă din 1812, când era construită din lemn, însă în urma unui incendiu lăcașul a fost făcut scrum și în 1845 a fost ridicată biserica din piatră. De atunci și până în zilele noastre clădirea bisericii a fost efectată de vitregiile vremii. Acum, lăcașul sfânt acum trece printr-o reconstrucție imensă. Datorită enoriașilor din localitate, dar și de peste hotare, biserica „Sf. Parascheva” capătă o nouă imagine. Despre etapa lucrărilor de reconstrucție a lăcașului ne vobrește parohul bisericii, Stepan Ciugan.

M9: De ce ați decis ca biserica să treacă printr-o reconstrucție?

Stepan Ciugui: Biserica necesita reparație, dar nu dispuneam de resurse financiare.  În anul 2018, în urma unui concurs televizat am câștigat o sumă de 21.500 de lei și am decis împreună cu soția de a dona acești bani pentru reparația bisericii, care a fost și imbold de a începe reparația.

M9: La ce etapă se află procesul de restaurare a lăcașului sfânt?

Stepan Ciugui: În acest moment, se lucrează la acoprișul bisericii unde lucrările sunt făcute în proporție de 80%. Sperăm ca până la finele lunii octombrie să finisăm în totalitate la acoperișul bisericii. Pe exterior am finisat de tencuit și dat cu Tinca(Caraed) pereții de la clopotniță. Partea de jos a bisericii este doar tencuită,  următoarea etapă este să tencuim pereții cu tinca(Caraed). Tinca(caraed) pentru partea de jos a bisericii a fost donată de doi oameni de afaceri din orașul Chișinău, unde costul ajunge la 45 mii de lei.

M9: Care este implicarea enoriașilor la reconstrucția bisericii?

Stepan Ciugui: Implicarea enoriașilor la reconstructia Bisericii este foarte activă. Creștinii se implică la reparție donând bani, ajutând și cu forțele proprii la anumite lucrări. Dar de când s-au pornit lucrările la biserica fiecare gospodărie hrănește zilnic lucrătorii care muncesc la biserică.

M9: Câți bani s-au cheltuit până acum la reconstrucția bisericii și de ce sumă ar mai fi nevoie pentru lucrările finale?

Stepan Ciugui: Până acum, s-a cheltuit suma de 225 de mii de lei pentru reparația exterioară a bisericii. Din acești bani s-a procurat materiale de construcție și s-a achitat lucrătorii. Altă sumă de 120 mii lei s-a mai cheltuit pentru procurarea porții și gardului metalic din jurul bisericii, unde acum mai suntem datori pentru poarta și gardul metalic cu suma de 25 mii lei. În total, s-a adunat pentru reparație exterioară a gardului și poarta bisericii suma de 345 mii de lei. Din acești bani, suma de 210 mii de lei a fost donată de creștinii din localitate, dar și de cei care muncesc peste hotare (diaspora), iar suma de 135 mii de lei a fost donată de creștinii din afara localității (nebăștinași).

Suma totală la reparația acoperișului Bisericii este de aproximativ 500 mii de lei. Persoanele care finanțează lucrările la acoperișul bisericii sunt 3 locuitori din Federația Rusă, o persoană este baștinașă a satului Lalova, Iurie Girlea, iar celelalte 2 persoane sunt din afara localității, Calancea Petru și Sofroni Serghei (nebaștinași).

La inițiativa primarului și o parte a consilierilor locali s-a alocat suma de 100 mii de lei pentru construcția gardului din piatră din jurul bisericii și a cimitirului. Din această sumă s-a procurat materiale de construcție și s-a achitat lucrătorii.

Pentru anul viitor preconizăm să punem pavaj în curtea Bisericii și să începem lucrările pe interiorul Bisericii.

Mai avem ca scop de a construi o casă pe teritoriul Bisericii, pentru instalarea unei mașini de spălat pentru persoanele social vulnerabile.

M9: Când preconizați să fie terminată reconstrcuția lăcașului sfânt?

Stepan Ciugui: Cu ajutorul Domnului și a crestinișor, sperăm să finisăm lucrările în toamna anului 2021.

M9: Pandemia de coronavirus a impus anumite reguli și pentru oficierea slujbelor religioase. Cum ați reușit să vă adaptați noilor măsuri?

Stepan Ciugui: Ce ține de regulile impuse de autorități le respectăm cu strictețe. Poate sunt și momente care eu personal nu sunt de acord, dar trebuie sa le respectăm.

M9: Unde se desfășoară acum slujbele?

Stepan Ciugui: În această perioadă, slujbele se desfășoară în interiorul Bisericii.

M9: Ce mesaj aveți pentru toți enoriașii și cei care se implică la reducerea la o nouă viață a bisericii Sf. Parascheva din satul Lalova, raionul Rezina?

Stepan Ciugui: În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor creștinilor din localitate, dar și celor de peste hotare pentru donațiile făcute la reparația bisericii. Vin cu îndemnul către creștinii care au posibilitate de a contribui finaciar și la lucrările care vor avea loc și mai departe.

AUTOR: Vitalie Guțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *