La 1 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Păsărilor. Cu această ocazie mai multe agro-pensiuni din regiunea Orheiul Vechi au primit binocluri și echipament pentru  birdwatching, sau observarea păsărilor. Asemenea experiențe în natură reprezintă un parcurs turistic de nișă, dezvoltat dinamic în destinațiile occidentale și solicitat tot mai des de tur-operatorii și turiștii străini în pachetele turistice ale Republicii Moldova.

Acest concept de produs turistic a prins contur în octombrie 2018, când au fost elaborate 6 trasee turistice pentru observarea păsărilor, drumeții și cicloturism, situate în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Traseele, de complexitate diferită, de la 4 la 23 de kilometri, pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, traversând defileele pitorești ale râului Răut. Adepții acestui hobby sunt dispuși să călătorească pe distanțe lungi pentru a vedea o pasăre în habitatul său natural și a se bucura alături de localnici de viața rurală. Inițiativa a fost realizată în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii si Cercetării, cu asistența Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și de Guvernul Suediei, în parteneriat cu Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Moldova.

Andrei Chistol, Secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării , , a menționat: „Cu siguranță diversificarea opțiunilor pentru turiști vine să sporească interesul lor pentru zona Orheiului Vechi, care este un monument natural de mare valoare pentru țara noastră și mai mult, este o destinația prioritară când vorbim despre turismul de agrement. Ministerul va susține toate inițiativele care vin să întărească potențialul turistic al zonei și gama largă de servicii pentru turiștii străini sau cei locali, care vor să redescopere această zona prin prisma birdawatching-ului.

Înainte de a-și începe experiența în natură, turistului i se oferă gratuit o hartă a traseelor turistice, un ghid al păsărilor din Rezervația Orheiul Vechi, cât și un binoclu, care va fi pus la dispoziție de către pensiunile din regiune (Eco Resort Butuceni, Vila Roz, Casa Verde, Casa din Lunca, Casa de sub Stîncă, La Anișoara, Valea Stâncii) și Rezervația Cultural-Turistica Orheiul Vechi. Instruirea teoretico-practică în birdwatching și echipamentul tehnic a fost oferit pensiunilor rurale de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Diana Lazăr, vice-directoare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, a menționat despre intenția acestui suport, zicând: „Birdwatching-ul este un trend international, iar noi susținem alinierea la tendințele pieții, în așa fel creăm oportunități noi pentru turiști, îi atragem în zone importante din lanțul turistic local și îi menținem aici, oferindu-le posibilitatea să descopere nu doar habitatul păsărilor, ci și gastronomia noastră unică, vinurile autohtone și ospitalitatea care ne caracterizează. În așa fel oferim oaspeților noștri emoții, amintiri unice, sperând că aceștia ne vor recomanda prietenilor lor.”

Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” este atractivă pentru birdwatching, întrucât aici trăiesc în jur de 100 de specii de păsări. Vizitatorul pasionat de turismul de aventură ușoară poate observa aceste păsări, care reprezintă o treime din numărul total de păsări care pot fi văzute în Republica Moldova.  De asemenea, de-a lungul traseelor, turiștii vor găsi panouri informative cu hărți ale itinerariilor și informații despre zona în care se află. Experiența este completată de obiectele turistice din zonă, opriri gastronomice și puncte de cazare în pensiunile rurale ale Orheiului Vechi. În acest mod se intenționează diversificarea ofertei turistice a Republicii Moldova. Cea mai vizitată atracție turistică a țării, Orheiul Vechi, își extinde astfel gama de servicii turistice și ar putea prelungi timpul de ședere al vizitatorilor în căutare de o adevărată experiență rurală, mai aproape de natură.

Oxana Benzing, gazda pensiunii Casa din Luncă: „Ne bucurăm că în lista activităților de experiență vom putea oferi turiștilor și seturi pentru observarea păsărilor. Pensiunea noastră oferă o barcă pentru turiștii care vor să facă o promenadă pe râul Răut, biciclete și o căruță pentru vizitatorii care vor să exploreze satele adiacente. La fel, pentru că majoritatea turiștilor apreciază gastronomia moldovenească, noi organizăm ateliere de copt pâine sau plăcinte în cuptorul cu lemne. Credem că anume aceste elemente de experiență marchează șederea turiștilor și le lasă cele mai calde amintiri legate de Moldova.”

Ludmila Buzilă,  gazda pensiunii Casa Verde, , consideră că acest nou serviciu, va spori interesul turiștilor de a exploara zona: „Din momentul în care am primit aceste binocluri am fost atrasă să urmăresc păsările din zonă, iar turiștii pe care îi avem cu siguranță vor profita de ele și vor descoperi minunata natură a Orheiului Vechi. Le oferim nu doar posbilitatea să guste din bucătăria noastră și să savureze vinul pe care îl avem, dar alături de liniștea dintre versanți vor putea să urmărească păsările, să exploareze locurile. Sunt extrem de recunoscătoare proiectului pentru acest echipament care ne va face și mai atractivi pentru turiștilor.

Pe parcursul anilor 2016-2017, turismul în Republicca Moldova a înregistrat o creștere medie anuală de 19%. În anul 2018, în Moldova au venit circa 160 de mii de turiști.

Inițiativa a fost realizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Păsărilor,  prin colaborarea între Ministerul Educației, Culturii si Cercetării și Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și de Guvernul Suediei, în colaborare cu Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *