Moldoveanul Ștefan Botnaru, care activează în calitate de medic în Spania vine cu unele recomandări cum trebuie de purtat corect masca de protecţie.

Mască medicală de unică folosință:

Ea este plată și dreptunghiulară, cu pliuri, pentru a acoperi nasul, gura și maxilarul și are o bandă metalică menită să se modeleze după forma nasului și benzi elastice care permit fixarea acesteia când este purtată. De regulă, aceste măști de unică folosință se pot purta maximum 4 ore sau mai puțin, dacă s-au umezit ori s-au deteriorat. După purtare, ele trebuie aruncate într-un recipient cu capac.

Masca de tip respirator:

Măștile FFP (Filtering Face Piece) sunt compuse din mai multe straturi care filtrează aerul. Măștile de tip respirator FFP2 pot filtra 95% dintre particulele cu dimensiuni între 100 și 300 nm. În schimb, măștile de tip respirator FFP3 au capacitatea de a filtra 99% dintre aceste particule. Măștile FFP sunt etanșe pe față și se curăță cu o dischetă îmbibată în alcool sanitar de 70 de grade, după care se lasă la uscat.

Măștile din material textil:

Cele mai eficiente sunt măștile din bumbac 100%, în două straturi, care au și un spațiu în care poate fi introdus un filtru (precum un șervețel sau un filtru de cafea). Masca textilă trebuie folosită cel mult 4 ore, după care filtrul se aruncă, iar masca trebuie spălată cu apă fierbinte și, după uscare, trebuie călcată.

Unde trebuie să porți masca?

Masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale și mijloace de transport în comun.

 

Cu respect ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *