Tinerii Ambasadori pentru Pace din orașul Orhei au organizat o activitate inedită pentru cei care doresc să citească “Cărți Vii”, adică să dialogheze cu oameni curajoși.

Ce este o Bibliotecă Vie?

Biblioteca Vie funcționeză ca o bibliotecă obișnuită, în care cititorii vin și împrumută cărți pentru a le citi. Doar că, cărțile din această bibliotecă sunt OAMENI! Oameni discriminați, cu drepturi lezate, etichetați și adesea neacceptați de societate. Oameni curajoși, care au decis să povestească adevărul de după cortină și să demonstreze că etichetele sunt doar pentru haine.

Scopul activității a fost să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni. În cadrul bibliotecii au fost 7 cărți, 7 oameni cu istorii diferite: o persoană cu deficiență de vedere, un călugăr,o persoană cu dizabilități locomotorii,o lesbiană, un gay, o mamă a doi copii cu necesități speciale și o femeie jurnalistă discriminată.

“E minunat că suntem diferiți, căci în asta și constă viața, asta e atât de frumos!Toți suntem egali și e important să înțelegem cu toții. E necesară doar acceptarea- ceea ce a ținut să transmită activitatea organizată!”, spune Liliana Cicală, director Centrul de Tineret Orhei

“Toți oamenii ce ne înconjoară sunt cărți vii, toți au o viață plină de întâmplări ce le-au întors lumea cu susul în jos, care s-au întâlnit cu discriminarea și neacceptarea unicității sale de către societate. A întâlni o carte vie și a avea șansa să o citești, poate fi considerat un cadou al sorții – îți tai din lista stereotipurilor și prejudecăților pe care le ai în interior. Lecturând cărți vii îți șlefuiești mintea , îți corectezi interiorul, îți umpli sufletul doar cu bunătate, optimism și speranță”, susţine Alina Roman, tânără Ambasadoare pentru Pace Orhei.

„O carte vie îți oferă lecții de viață. Te motivează să fii mulțumit de ceea ce ai și indiferent de ce piedici îți afișează viața, să te ridici demn și să-ți continui drumul. Biblioteca vie arată istorii triste și mai puțin, pe care nu trebuie să le trecem cu vederea. Din ele învățăm să fim mai puternici, optimiști și ambițioși”, spune Andrei Păun, Carte Vie.

„Pentru mine este important tot ceea ce se face pentru tineri. Așa format – este nemaiponemit! Chiar am vrut să fac și o postare pe facebook despre această bibliotecă. Dacă sincer, am fost impresionată de acești tineri deschiși și buni și de dorința lor de a afla ceva nou. Anume cărțile vii oferă tinerilor șansa de a cunoaște oamenii face to face, de a le afla istoriile și de a sparge stereotipurile. Pot spune că evenimentul a fost organizat la cel mai înalt nivel și mulțumesc Tinerilor Ambasadori pentru Pace pentru această oportunitate”, Anastasia Cernova, Carte Vie.

“Biblioteca Vie” are să-și continue existența și să promoveze  toleranța, înțelegerea, empatia, bunătatea și pacea.

 “Biblioteca Vie Orhei” revine într-o nouă ediție și într-un nou format, iar tu, dragă tinere, nu uita să-i rămâi fidel!

AUTOR: Adriana Negru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *