Interesul Rusiei este de a se apropia de gurile Dunării. Totodată, fostul președinte, a subliniat că Federația Rusă nu va mai pleca niciodată din Transnistria, informează B1 TV. Declarațiile lui Traian Băsescu au fost făcute  în cadrul celei de a XIII- a ediții a Universității de vară de la Izvorul Muntelui, județul Harghita.

“Îl cred pe Porosenko că Ucraina își continuă agresiunea. Analiza mea de la luptele din estul Ucrainei este că obiectivele pe termen lung al Federației Ruse este să se apropie de gurile Dunării, are nevoie de acest coridor către inima Europei. Din punct de vedere geostrategic, interele sunt legate și de accesul la Dunăre.

Nu cred că în momentul de față Ucraina mai are capacitatea să devină stat mebru în NATO, de aceea pentru Republica Moldova este extrem de important să iasă din această neutralitate. Uniunea Europeană are propria ei politică de apărare și este gata să apere statele membre ale UE.

Trăgând o concluzie, niciodată Federația Rusă nu va mai pleca din Transnistria. Acest format de negociere a situației din Transnistria s-a arătat absolut ineficient. A lăsat timpul să lucreze în favoarea separatiștilor. Federația Rusă nu va înceta niciodată să susțină separtiștii de la Tirapol pentru a-și păstra peticul de pământ. Este nevoie să discutăm cu Chișinăul și să afirmăm politica de stat, obiectul de unire a celor două state române”, a declarat fostul șef al statului.

Detalii vedeți în secvența video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *