Banca Mondială a blocat 45 de milioane de dolari, bani destinați pentru suportul bugetar pe anul 2015. Pasul înapoi este din cauza jafurilor din sistemul bancar și a lipsei unor acțiuni concrete din partea conducerii Republicii Moldova în vederea soluționării problemelor în acest domeniu.

Potrivit șefului Băncii Mondiale, Alex Kremer, a declarat că B.M. poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici.

ALEX KREMER, directorul Băncii Mondiale

„Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni. Prin urmare, bugetul naţional nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale”.

În aceste condiții, Banca Mondială recomandă autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate. În schimb, liderii coaliției de guvernare de la Chișinău își doresc ca Banca de Economii să fie naționalizată.

ALEX KREMER, directorul Băncii Mondiale

„Noi recomandăm autorităților ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale de viitor. Într-adevăr, nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă și mai mulți bani din contul contribuabililor”.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *