“Moldo Crescendo Classical Music Festival” vine și în acest an cu un proiect ambițios, “Bach în casa de cultură”, cu implicarea publicului larg, în mod special, a diasporei, în care își proune să aducă în casele de cultură din ţară produse culturale autentice.

“La noi în sat, niciodată, n-a sunat muzică clasică, asta-i extraordinar! Am rămas șocată! (… ). Satul acesta parcă ar fi un om pe jumătate mort – nici nu-i viu, nici nu-i mort. Ca să fie viu, el trebuie să trăiască normal, să mergem și noi în rând cu lumea (…)” – potrivit organizatorilor, cu aceste cuvinte, după un concert, doamna Eugenia din satul Bahmut, Călărași, i-a determinat să-și îndrepte privirile spre Casele de Cultură.

“Doamna Eugenia a reușit să spună totul și în cel mai autentic mod despre nevoia de cultură din țara noastră. Oamenii au nevoie de cultură. Am văzut asta în sălile pline, pe fețele emoționate de după concerte… Se pare că grijile care ne copleșesc tot mai mult, nu sunt pe măsură să anuleze latura umană și estetică din noi. Problema e că accesul la cultură este limitat, e mai mult concentrat în capitală” – declară pianistul Marcel Lazăr, fondator al Moldo Crescendo.

Astfel, pentru perioada 21 iulie – 6 august a fost planificat un turneu, ”Bach în Casa de Cultură”, cu muzică clasică, produse foto/video artistice, performance teatral cu Lia Sinchevici. Evenimentele vor fi  gratuite și vor avea loc în 9 case de cultură din Republica Moldova – Mereni, Ialoveni, Călărași, Cimișlia, Ceadâr-Lunga, Hâncești, Rezina, Băhrinești (Florești), Chișinău (eveniment de totalizare).

Pentru reușita inițiativei, Moldo Crescendo invită pubicul larg să ia o atitudine personală, să participe cu donații și mediatizare. Mai multe detalii despre proiect, organizatori, program, scop, motivație, modalități de donare (transfer, SMS, contribuții directe la concertele în aer liber)  etc, sunt afișate pe paginile https://guvern24.md/projects/moldocrescendo-3/ și https://www.facebook.com/moldocrescendo

Proiectul Moldo Crescendo a fost fondat în anul 2013, de tineri muzicieni din Moldova cu studii la Universități de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia. În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut, în cadrul celei de-a doua ediții a Moldo Crescendo Classical Music Festival, ”Moldo Crescendo Conace”. Festivalul, la fel, a fost  finanțat prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *