În timp ce unii au intrat în febra pregătirilor pentru bacalaureat, alţii au timp liber. Asta pentru că au fost eliberați de la unele examene. Este și cazul Adrianei Nogailîc, tânăra originară din raionul Ialoveni, satul Puhoi, elevă la Liceul Teoretic Republican “Aristotel”, care a are 10 din oficiu la biologie. Spune că nu i-a fost ușor, dar a meritat. 

Foto: Arhiva Personală

 

M9: Ce pasiuni ai?

Adriana Nogailîc: Aș avea atât de multe de spus despre pasiunile mele. Sunt fata care iubește viața la maximum și caut să transform fiecare activitate într-o pasiune. Desigur, voi începe cu disciplina mea- biologia, pentru că studiind-o de atâta timp, mi-e cea mai aproape de suflet. Iubesc cărțile bune, care mă fac să trăiesc o nouă viață. Ador la nebunie filmele de bun gust. Plimbările în natură mă revitalizează și îmi oferă energia necesară. Iubesc să fac sport…Și, nu în ultimul rând, una dintre cele mai mari pasiuni, este să călătoresc.

“Viața este copleșitor de simplă în imensitatea complexității sale”

 

M9: Cât de greu a fost să ajungi până aici?

Adriana Nogailîc: Cel mai dificil mi-a fost în primul an, clasa a 9-a. Atunci am participat pentru prima dată și am avut puțin timp la dispoziție pentru pregătire, timp în care a trebuit să învăț foarte mult, nefiind încă inițiată în această știință. Văzând ce frumoase sunt roadele muncii, mi-am zis că voi continua și de atunci am început să învăț sistematic. Munca s-a îmbinat armonios cu pasiunea pentru biologie, iată de ce nu am simțit această activitate ce îmi lua o bună parte din timp ca pe o povară. Cu fiecare an, se acumula din ce în ce mai multă experiență și, astfel, am reușit să obțin rezultatul mult râvnit. Tot într-o carte de biologie am descoperit citatul: “Viața este copleșitor de simplă în imensitatea complexității sale”, deci, nimic nu este imposibil, atât timp cât este voință și aspirații înalte.

Foto: Arhiva Personală

M9: De ce ai ales anume biologia?

Adriana Nogailîc: Se pare că biologia m-a ales pe mine… Era perioada în care nu puteam decide ce cale să aleg. Participam la olimpiadele de la toate disciplinele școlare, fiind o elevă exemplară. M-am convins că anume cu biologia trebuie să continui atunci cand mi-a adus primul loc la olimpiada republicană.

M9: Este una din disciplinele nu atât de simple. De unde dragostea față de aceasta?

Adriana Nogailîc: Profesoara mea de biologie, ea este cea care a cultivat în mine dragostea pentru această știință. Fără insistența ei de a depune tot efortul ca să ajung în top, nu cred să fi avut acum acest rezultat. Într-adevăr, nu este deloc simplu acest obiect, probabil se datorează compatibilității, deoarece pentru mine niciodată nu a fost dificil să studiez biologie, din contra, o făceam cu plăcere si fiecare temă necunoscută o înțelegeam cu ușurință.

Foto: Arhiva Personală

 

M9: În cazul în care nu erai eliberată de la examen. Tot biologia era alegerea ta?  

Adriana Nogailîc:  Concurența este destul de mare în clasa a 12-a, fiecare participant își dorește o notă de 10 din oficiu. Nu am exclus faptul ca se poate întâmpla să nu iau loc, cu toate acestea, în planul meu B, nu figura o altă disciplină pentru examenul la dorință. Pentru mine, examenul la biologie ar fi floare la ureche pe lângă ce am studiat pentru olimpiadă, așa că nota 10 oricum o luam, fără îndoială.

Foto: Arhiva Personală

 

M9: Ai mai încercat să participi la olimpiade și la alte discipline?

Adriana Nogailîc: În gimnaziu, participam la toate olimpiadele din liceu, iar la nivel raional, alegeam să merg doar la una, mai exact la matematică, ca să am timp destul pentru pregătire și toată atenția să o acord acelui obiect. Șansa de a participa la olimpiada de biologie a apărut abia în clasa a 9-a și atunci a fost stația terminus pentru matematică. Așa sunt eu, decât să merg pe mai multe drumuri odată, îl aleg pe cel care sunt sigură că mă va duce spre succes și îl parcurg fără vreo sustragere.

“Fă ceea ce iubești si iubește ceea ce faci”

 

M9: Ce sfaturi le-ai da colegilor tăi mai mici?

Adriana Nogailîc:  Acum, că mi-au mai rămas doar câteva zile din viața de liceu, sunt copleșită de o ușoară nostalgie, atât de repede au trecut acești ani, de parcă au zburat… Le-aș sugera colegilor mai mici să savureze fiecare clipă, în pofida testelor de la școală, care chiar au puterea de a stresa. Cel mai important e să învețe sistematic, iar asta le va ușura enorm munca, și, în plus, să o facă din propria dorință, pentru că altfel nu iese. Le doresc să-și descopere pasiunea, așa cum eu am făcut-o, și să fie buni la maximum în ceea ce fac. “Fă ceea ce iubești si iubește ceea ce faci”!

AUTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *